Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klimatförändringar i Dalarna borde vara en väckarklocka

Många tror att den globala uppvärmningen sker snabbare i utvecklingsländer än i Sverige. Det stämmer inte. Medeltemperaturen i Dalarna har under de senaste tio åren, 2002–2011, i genomsnitt varit 1,2 grader högre än under den internationellt använda jämförelseperioden 1961–1990. Det är väsentligt mer än motsvarande globala temperaturökning som uppgick till 0,46 grader. För att hejda den globala uppvärmningen måste vi alla nu ta ansvar för att minska vår klimatpåverkan, samtidigt som politikerna bör göra det både lätt och ekonomiskt gynnsamt att vara klimatsmart.

Den globala uppvärmningen förväntas leda till både ökad temperatur och mer nederbörd i Dalarna. Under de senaste tio åren har årsmedeltemperaturen i Dalarna varit högre än genomsnittet för perioden 1961–1990 under samtliga år utom 2010.  I två olika scenarier för globala utsläpp av växthusgaser anger SMHI att medeltemperaturen i Dalarna vid nästa sekelskifte förväntas ha ökat med 4,3 respektive 5,3 grader, jämfört med under perioden 1961–1990. Nederbörden i Dalarna förväntas under samma period öka med 8 respektive 19 procent.

Svenskarna är väl medvetna om allvaret i klimatförändringen. Nästan nio av tio svenskar (87 procent) uppfattar klimatförändringen som ett allvarligt hot mot mänskligheten och nästan lika många är oroliga för hur Sverige kommer att drabbas, enligt en ny opinionsmätning från vindkraftsbolaget O2. Dessutom tror nästan tre av fyra (73 procent) att de själva kan göra något för att bromsa klimatförändringen. FN:s klimatpanel anger att de globala utsläppen av koldioxid behöver minska med mellan 50 och 85 procent fram till år 2050, om vi ska ha en chans att nå målet om att temperaturen globalt inte ska öka med mer än två grader.

Det krävs mycket omfattande utsläppsminskningar för att vända utvecklingen. Sverige har mycket goda förutsättningar för vindkraft och genom att exportera el kan Sverige minska klimatutsläppen från kolkraftverk i övriga Europa.

Ett mycket effektivt sätt att minska sin egen klimatpåverkan är att köpa andelar i vindkraftverk. Om man köper tio vindandelar (10 000 kilowattimmar) kan man varje år minska sina utsläpp av växthusgaser med upp till tio ton, enligt Energimyndigheten. Det är lika mycket som fyra genomsnittliga bilar i Sverige släpper ut.

För att hejda den globala uppvärmningen måste vi alla anstränga oss för att minska vår klimatpåverkan. Både enskilda medborgare, företag och kommuner i Dalarna kan göra stor klimatnytta genom att investera i vindkraft.

Linda Burenius Magnusson

vd för O2:s vindkraftskooperativ

Pär Holmgren

meteorolog, författare och föreläsare i klimatfrågor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel