Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klimatchocken ger en dyster framtid

I den vackraste av försommarkvällar var det cirka 20 personer som valde att lyssna på allvarsord om våra och kommande generationers livsmiljö.
– Just nu stjäl vi framtiden för våra barn. Vi förbrukar jordens resurser en och en halv gång mer än vad vårt klot producerar för att hålla upp vårt välstånd.

Den dömande orden kom från den tidigare TV-meteorologen Pär Holmgren som tillsammans med stå upp komikern Staffan Lindberg gästade arrangemanget The Path.

Det är en nordisk sångvandring som pågår på gamla pilgrimsleder. Starten skedde i Trondheim den 22 april. Därifrån har i huvudsak sångaren Anders Nyberg vandrat. Målet för vandringen är Köpenhamn den 9 september och efter Mora är det en större grupp som går söderut. På vägen görs några längre uppehåll. Ett av dem var i Mora under den gångna helgen där det bjöds på musik, kultur och seminarier i Mora Folkhögskolas aula.

Bland annat framträdde Orsa Ungdomskör med sin senaste show Vart jag än i världen vänder inför ett 40-tal personer i fredags kväll.

Lördagsaftonen var vikt för duon Pär Holmgren och Staffan Lindberg. Båda växte upp i Uppsala och gick på Celsiusgymnasiet, vars namn hämtats från Nils Celsius, astronomiprofessor, som bland annat såg till att noteringar om dagliga temperaturer bevarats i Uppsala sedan 1722.

För sju år sedan råkade Pär och Staffan via en fika ta kontakt med varandra igen och resultatet av den sammanstrålningen blev deras show Hett om öronen-en klimatchock, som gavs i Mora i lördags kväll.

Showen inleds med att Pär och Staffan halar fram ett 46 meter långt rep, som dras ut bland publiken och ska symbolisera jordens livslängd på 46 miljoner år. På repet hänger text lappar och livets uppkomst med andra fakta.

Livsnjutaren Staffan sprider sånger om att ligga raklång på gräset och stirra upp på molnen samtidigt som en småkrypskarneval tagit över hans ena sandal, eller gömmer sitt samvete i texten Jag skulle bra gärna slippa veta. Pär Holmgren är hans motpol och sprider realistiska budskap

Det är en skrämmande bild av nuläget som Pär Holmgren bygger med hjälp av statistik som spänner från år 1880 till nutid blandat med forskningsrön. Isen är på väg att smälta med rekordfart i våda poler. De två senaste årens kalla vintrar efter rekordvarma tio år kring millennieskiftet är en tillfällig svalka som förmodligen beror på solens varierande utstrålning i kombination med världshavens strömmar.

Tecken finns på att denna något kyliga period upphörde precis i dagarna och närmast väntar återigen tio år med ännu högre rekordvärmesiffror.

Pär Holmgrens hopp inför framtiden är utmaningen att utveckla ny teknik kring elbilar, sol och vindenergi samt så kallade aktiva hus som producerar mer energi än de förbrukar.

Men när det gäller Vasaloppet så presenterade han en framtidsbild av målgången i mars 2057 med tre åkare, som sliter sig fram mot målportalen med asfalt som underlag.

En fråga, som dök upp från publiken efter Pär Holmgrens orientering genom vädersystem och de komplexa krafter som exakt nu förändrar jordens klimat till det sämre, handlade om huruvida det här materialet presenterats för världens politiker. Svaret var ja. Men ännu så länge politiskt sett är den ekonomiska tillväxten viktigare att ta hänsyn till än jordens utsatta tillstånd.