Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klickbar karta: Norra Dalarnas mäktigaste fall och forsar: Nio platser värda ett besök för den som söker både spänning och ro för själen

 
Dalasommar
Visa alla artiklar

Norra Dalarnas vackraste vattenfall och forsar, ja det finns många om budet. Tidningen har besökt nio olika vattenfall och forsar i norra Dalarna. Fall av skiftande storlek, men där det strömmande vattnet är oreglerat och fortfarande får falla fritt. Forsande vatten är inte bara för kraft – det ger både spänning och ro för själen.

Det finns vattenfall som man kan se från bilen och andra som kräver en rejäl vandring. Enkla, men likafullt vackra forsar är Nedre Fallet, i Storsätern och Klingforsen i Idre, två exempel där det går att se forsarna från bilen.

Men båda de två forsarna döljer större fall. I Storsätern, söder om Grövelsjön, är det bara en kort vandring till Övre Fallet.

Längre uppströms Klingforsen, strax norr om Idre, väntar Sognforsen. Två fall värda ett besök.

När blir ett strömmande vatten en fors och när blir en fors ett vattenfall? Ett fall blir det när vattnet får falla fritt utför ett stup, medan forsen letar sig utför med kraft förbi stenar och klippor.

Forsar och vattenfall levererar spänning, åtminstone när det gäller upplevelse.

Sveriges högsta och mest besökta vattenfall är Njupeskär i Fulufjällets nationalpark. 93 meter högt, varav 70 meter i fritt fall.

Ett vattenfall eller en spännande fors är en kraftfull upplevelse. Av naturliga skäl ligger fallen ofta mer eller mindre otillgängligt.

Är det då mödan värt att vandra och klättra för att få uppleva vatten i fritt fall. Hur långt är det att gå, bör man ha med sig eget vatten och vad väntar i fråga om upplevelse?

Ett fall att uppleva är om dammluckorna i Trängslet skulle öppnas, men det händer i princip aldrig. Det skulle då bli en utmanare till Njupeskär då Trängsletdammen är 125 meter hög, men då handlar det om ett konstgjort fall. Originalet där Österdalälven föll fritt genom den trånga passagen Trängslet är förstörd för alltid genom kraftverksutbyggnaden.

Rent allmänt vid alla forsar och fall gäller det att vara försiktig, blöta och hala stenar och klippor kräver bra skor.

Till Njupeskär, (Särna), Silverfallet (Grövelsjön) och Yxningåfallen (Särna), handlar det också om en rejäl promenad fram till fallen.

Drickbart vatten finns vid alla forsarna, men då måste man också klättra ner till vattnet.

Så börja bocka av vattenfall, ta med bra skor och kåsa. För drickbart vatten och en upplevelse väntar vid målet för vandringen.

Nio vattenfall och forsar att besöka i norra Dalarna:

* Rankade 1-5 där 5 är svårast att nå/vackrast att se, enligt tidningens reporter.

Silverfallet i Stora Olån, Grövelsjön.

Vattnet faller: 3 meter.

Avstånd från parkeringen ca 3 km.

Svårighet att gå: 2

Fallets belöning: 3

Kommentar: Ett litet, men vackert fall som väntar efter en fin fjällpromenad, som startar vid Sjöstugan i Grövelsjön. Vissa blöta partier längs vägen, men det går att gå i gymnastikskor. Flera fjällbäckar passeras efter vägen. Går att bada under fallet.

Övre Fallet i Grövlan, Storsätern

Vattnet faller: 5 meter.

Avstånd från parkeringen ca 200 meter.

Svårighet att gå: 2

Fallets belöning: 3

Kommentar: Ovanför Nedre Fallet vid vägen i Storsätern, finns ett större fall ett par hundra meter uppströms. Parkera vid kyrkogården och runda kyrkogårdsmuren. Ett fint fall med fina stenar att bada från, men det är en kall fjällälv.

Sognforsen i Storån, Idre

Vattnet faller: 5 meter.

Avstånd från parkeringen ca 300 meter.

Svårighet att gå: 2

Fallets belöning: 4

Kommentar: Från parkeringen märkt "Lägerplats" mellan Idre och Foskros, är det bara att klättra ner till Storån och följa den uppströms. Här finns varken led eller stig. Trots närhet från parkeringen är det inte så många som hittar till Sognstupet, som är den del av Sognforsen där vattnet pressar sig mellan klipporna. Badbart för äventyraren.

Yxningåfallen, Särna

Vattnet faller: 50 meter.

Avstånd från parkeringen ca 3 km.

Svårighet att gå: 3

Fallets belöning: 4

Kommentar: Ett vattenfall väl värt ett besök, men det ligger avsides till. Norr om Särna och strax söder om Vedungsfjällen. Det gäller att hitta till fäboden Fröberget. Sista biten på vägen allt annat än bra, så parkera vid parkeringen och drygt 3 kilometers vandring på uppmärkt led väntar. Belöningen är fallen och det är värt besväret att ta sig ned och åtminstone doppa fötterna eller ta sig ett bad i ett fall som hämtat från en reklamfilm.

Nedre Fjätfallet, Särna

Vattnet faller: 3 meter.

Avstånd från parkeringen ca 20 meter.

Svårighet att gå: 2

Fallets belöning: 3

Kommentar: Lättillgängligt med fiskränna, slogbod och spännande urholkningar från det strömmande vattnet. Forsen är ganska bred och under vårfloden "vild".

Stop i Knärån, Älvdalen

Vattnet faller: 10 meter.

Avstånd från parkeringen ca 500 meter.

Svårighet att gå: 2

Fallets belöning: 4

Kommentar: Ett riktigt fint fall i vildmark, men ändå lättillgängligt. Lätt att nå fallets ovansida där en bro passerar, och inte så svårt att klättra ned till dammen vid fallets slut. En populär badpool under fallet.

Storstupet i Ämån, Orsa

Vattnet faller: ca 15 meter.

Avstånd från parkeringen ca 300 meter.

Svårighet att gå: 3

Fallets belöning: 2

Kommentar: Ett lättillgängligt fall, även om stigen ner till den gamla flottningsrännan är brant. Den 36 meter höga och 117 år gamla järnvägsbron på Inlandsbanan som passerar Storstupet, är minst lika spännande som fallet.

Helvetesfallet i Ämån, Orsa

Vattnet faller: ca 20 meter.

Avstånd från parkeringen ca 300 meter.

Svårighet att gå: 4

Fallets belöning: 4

Kommentar: En kort, men brant väg ner till en hängbro som leder över fallet. Den canyon som Ämån grävt sig igenom är behållningen av besöket.

Njupeskär i Njupån, Särna

Vattnet faller: 93 meter, varav 70 meter fritt fall.

Avstånd från parkeringen ca 3 km.

Svårighet att gå: 2

Fallets belöning: 4 (5 från ovansidan)

Kommentar: Mängden besökare under högsäsong förtar lite av upplevelsen, men fallet imponerar. Det gör också de leder som byggts som underlättar vandringen till fallet. En lång och brant trappa leder den sista biten fram till klyftan som Njupeskär grävt sig igenom.

För den som orkar, välj den tuffare och längre leden runt fallet. Belöningen är utsikten och pirret i magen att se fallet från ovansidan.

Här finns vattenfallen – klickbar karta: