Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klassiska pampfa(s)oner

Inom S i Falun hamnar du i kylan om du är anhörig till någon som har röstat med sin egen övertygelse men mot partilinjen. Då kan du bli av med dina politiska förtroendeposter genom att du petas i den kommande nomineringsprocessen.

Det står klart sedan ett internt brev i Falu arbetarekommun redovisats av Dala-Demokratens nyhetsredaktion. Arbetarekommunens ordförande har utöver detta offentligt brännmärkt fullmäktigeledamöter som "tre svikare".

Socialdemokratin befinner sig just nu i kraftiga konvulsioner. Det är som så ofta de senaste decennierna i S som skiljelinjen i svensk politik går. Traditionalisterna ser offentliga sektorn som rörelsens kronjuvel. De bevakar ängsligt alla tendenser till att medborgarna börjar vilja välja andra utförare av gemensamt finansierade välfärdstjänster än kommun och landsting.

Socialnämndens ordförande Renée Andersson (S) är inte en av dem. Hon informerade S-kommunalråden om att andra kommuner sparat skattepengar på att öppna för andra driftsformer inom personlig assistans.

Andersson konstaterar att kommunalrådet Johnny Gahnshag (S) gav klartecken genom att förklara "Jag kan inte se att du bryter mot vår ideologi".

Arbetarekommunen och kommunalråden flyttade senare beslutet från nämnden, där alla utom V och MP varit för nyordningen, till fullmäktige. Och sedan började partipiskan vina, avslöjar Andersson.

Hon och de andra socialnämndsledamöterna från partiet uppmanades att inte dyka upp på fullmäktigemötet. Traditionalistiska ersättare skulle rösta rätt i stället. Andersson och hennes meningsfränder upplystes också om att om S skulle förlora valet 2014 "så är det ert fel på grund av hur ni röstar i frågan".

Slutligen drämde S-toppen i Falun till med att om man inte ändrade sin ståndpunkt i förhållande till hur man röstat i socialnämnden "så kan följden bli att ni och era anhöriga (min kursivering) som har uppdrag i dag ej får förnyat förtroende inför nästa val".

Så här går det alltså tydligen till. Inte bara den socialdemokrat som inte viker sig för diktat om hur man ska rösta, utan också anhöriga till denna socialdemokrat, riskerar att petas. Ren kollektivbestraffning, alltså.

Det är en lika tragisk som klassisk bild av hur det politiska fifflet går till i socialdemokratin.

I dag, 2012.