Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klassikern Solleröloppet kan läggas ned – tävlingsledningen i uppror: "Det är skitsnack"

Det är en svensk cykelklassiker, men denna sommar ser Solleröloppet inte ut att bli av.
Den tidigare tävlingsledningen valde för ett par veckor sedan att hoppa av i protest mot styrelsen i Sollerö Idrottsförening.
– Om inte styrelsen klarar av att få till en lösning själva nu kommer inte loppet gå, säger Leif Resar, som varit tävlingsledare för loppet i 21 år.

Sedan 1934, med undantag 1940 på grund av kriget, har Solleröloppet varit en del i den svenska cykelvardagen. Varje år, under midsommar, har ungdomar, seniorer och elitcyklare ställt upp i loppet som arrangerats sammanlagt 81 gånger.

Men frågan är om det blir en 82:a upplaga. I nuläget verkar det inte som det.

För ett par veckor sedan valde den tidigare tävlingsledningen med Leif Resar i spetsen att hoppa av då de menar att den nya styrelsen i Sollerö Idrottsförening inte bryr sig om loppet.

– Den nya styrelsen har andra idéer och prioriteringar. De verkar inte intresserade av cykel alls, utan de vill bara satsa på idrottsparken, berättar Resar som har stöd från resten av tävlingsledningen.

– Jag meddelade för några veckor sedan att jag slutar och då valde resten av ledningen att hoppa av. Vi ville jobba som vi gjort de senaste 20 åren, men det gick inte och då var det bara att sluta.

Under måndagskvällen hade Sollerö Idrottsförening ett årsmöte där bland annat Solleröloppet skulle diskuteras. Ordförande Pontus Bråmer berättade för Sporten att styrelsen inte lyckats hitta en ny kommitté som kan ta över ansvaret för loppet, men att ett nytt möte ska äga rum i framtiden för att försöka lösa situationen.

Leif Resar, som inte var på plats på mötet, har hört en annan version. Han menar att styrelsen inte ens diskuterade Solleröloppet.

– Det stod i tidningen att de har en plan B. Det är bara skitsnack, de vill inte diskutera Solleröloppet känns det som. De har ingen lösning på hur loppet ska genomföras, säger Leif som försökt diskutera årets lopp med styrelsen i flera månader.

– Jag har försökt få ett möte med dem sedan i höstas, men de har inte varit intresserade alls. Det är tråkigt.

LÄS MER: Prekär situation för Solleröloppet – styrelsen hittade ingen lösning på årsmötet

Sedan starten 1934 har sex SM arrangerats i samband med Solleröloppet. Mellan 300 och 500 cyklister i olika åldrar brukar köra loppet varje år, men nu kan de tvingas söka sig till andra lopp under midsommarhelgen.

– Vi har haft sex SM och satsat stort på loppet. Det blir en stor förlust för hela bygden om loppet inte körs. Om inte styrelsen klarar av att få till en lösning själva kommer inte loppet gå. Det är väldigt svårt att få allt att klaffa också, det är inte alls lätt. Vi har inte samma uppfattning som styrelsen. Vi har haft en rutin i 20 år, men de vill köra sitt eget race med nya riktlinjer.

Vad innebär nya riktlinjer?

– De vill engagera sig mer i idrottsparken och inte i cykel. De vill prioritera andra sporter.

Går det inte att köra loppet och satsa på idrottsparken?

– Jo, det skulle gå, tror jag.

Men de resonerar inte så?

– Nej, de har andra tankar och idéer. Vi får se om de kan anordna Solleröloppet ändå med en helt ny tävlingsledning. För jag tror inte någon i den tidigare kommer tillbaka. Jag kommer inte göra det, jag har fått nog.

Har du gett upp hoppet om att loppet kommer köras?

– Jag har sagt ifrån mig det helt, utifrån de premisser som är. Det är upp till styrelsen nu att fixa det.

Men du tror inte det?

– Man ska aldrig säga aldrig, men...

Känslan är så?

– Det beror på styrelsen helt enkelt. Men det är väldigt mycket jobb.