Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klartecken från EU - nu kan 250 miljoner satsas på Sälens flygplats

EU-kommissionen har gett grönt ljus. Den godkänner det statliga investeringsstödet, till Scandinavian Mountains Airport AB, på 250 miljoner kronor för utbyggnad av flygplatsen i Sälen.

– Vi hoppas på ett klartecken när som helst från EU, så bygget kan komma igång, sa Göran Roos, kansliråd på Näringsdepartementet, för ett par dagar sedan.

Nu har alltså EU-kommissionen godkänt det investeringsstöd på en kvarts miljard som beviljades för tre år sedan av den borgerliga regeringen.

Förbehållet var alltså att det skulle få klartecken från EU innan pengarna skulle kunna betalas ut.

SÅ KÖPER DU PLUS

Mer för dig som Pluskund:

Därför har EU-kommissionen har godkänt regeringens stöd till flygplatsen i Sälen

Naturskyddsföreningen kritiska till EU-beslutet - pengarna borde använts för miljöförbättringar

Efter det har svenska staten fått frågor från EU kring det hela och de har i sin tur fått hjälp av Scandinavian Mountains med underlag.

– Det är en glädjens dag, säger Brett Weihart, Vd Scandinavian Mountains Airport AB, i ett pressmeddelande.

– Det här beskedet har vi jobbat hårt för, och det är ett beslut somvisar att besöks näringen är en viktig motor. Nu kan vi ta nästa steg motöppning av flygplatsen och upplevelsecentret med handel, aktiviteter ochrestauranger under år 2019, fortsätter Brett Weihart.

Bland annat ska pengarna användas till att förlänga flygplatsens start- och landningsbana till 2 500 meter.

Läs även: Det blir inget flygledningstorn utan digital fjärrstyrning av fjällflygplatsen

Den totalainvesteringen för etableringen är drygt en miljard, där lokal- regionala privatainvesterare står för merparten av investeringen.

Måndagens besked från EU innebär att det inte längre finns några hinder för ett svenskt investeringsstöd till byggandet av en internationell flygplats i Sälen.

– Äntligen! Det här har jag väntat på länge. Beskedet innebär en fortsattstark utveckling av besöksnäringen i vår kommun och förhoppningsvis även fler inflyttade och hundratals nya jobb, säger Hans Unander, kommunalråd i Malung-Sälens kommun, i ett pressmeddelande.

Landshövding Ylva Thörn:

– Ett positivt besked som stärker fortsatt utveckling av besöksnäringen i hela Dalarna och Sälenfjällen. Statens investeringsstöd på 250 miljoner bidrar tillfler möjligheter och snabbare utvecklingstakt och fler gäster. Det blir nya arbetstillfällen och en levande landsbygd.

– Ett viktigt beslut som visar att besöksnäringen är en av våra viktiga framtidsnäringar, säger landshövding Thörn.

Läs även: Sälenfjällen hoppas på snart besked om flygplatsen

Appar:

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android