Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart med skyddsjakt

Vid lunchtid under tisdagen kom beskedet att länsstyrelsen på eget initiativ beslutar om skyddsjakt på den oskygga vargen i Vad.

– Läget är inte akut, men några av rapporterna som strömmat in under dagen är mer anmärkningsvärda än andra, säger Henrik Thurfjell på enheten till tidningen.
Dessa rapporter tyder på att den unga vargen är allt annat än lättskrämd.
– I exempelvis ett fall har ett hagelgevär avlossats i marken i syfte att skrämma bort vargen, men den flyttade inte på sig i alla fall.
Inför förmiddagens möte på naturvårdsenheten ville Henrik Thurfjell inte närmare gå in på vilken eller vilka åtgärder som skulle diskuteras.

Men bedömningen var dock att den aktuella vargen i Vad inte är samma individ som observerats i trakterna av Söderbärke och Vibberbo sedan fem veckor tillbaka.
Detta tar också länsmyndigheten fasta på med tanke på den ansökan om skyddsjakt i Söderbärketrakten som avslogs i dagarna.

Det bedöms vidare att i Vad handlar det om en ungvarg som ännu inte har släppt kopplingen till sitt revir, som i det här fallet ska vara Nornreviret.
Enligt Henrik Thurfjell är det därmed inte frågan om en varg som lämnat reviret i syfte att försöka bilda en ny flock.
– Nej, det är snarare frågan om en varg som är ute och "övar" på att överleva på egen hand.
Att vargen sedan snart en vecka på ett närgånget sätt valt ut Vad som träningsområde ser nu också ut att besegla djurets öde.
Tilläggas kan att den nu beslutade skyddsjakten ska pågå till 20 november.