Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart: Kurdiska affärsmän köper 49 procent av aktierna i Dalkurd AB

Uppgifterna har cirkulerat ett tag.
Nu är det klart att de kurdiska affärsmännen, bröderna Kawa Junad och Sarkat Junad, köper in sig i Dalkurd AB.
– Jag hoppas få se Dalkurd i Champions League inom tre till fem år, säger Sarkat Junad.

■■ Håll koll på den lokala sporten – få pushnotiser om Leksands IF, Mora IK och allt annat stort som händer. Ladda ner DT:s nya app till Iphone eller Android. Följ dessa länkar för DD:s app, Iphone eller Android.

Avtalet mellan parterna har varit klart en tid. På fredagskvällen träffades Sarkat Junad, Dalkurds ordförande Ramazan Kizil och vice ordförande Kristina Svensson i Borlänge för att se över detaljer i det framtida samarbetet.

– Vi har jobbat länge med det här. Jag och Kristina har träffat Sarkat och Kawa i Kurdistan och jag själv har varit ner ett par gånger utöver det, berättar Kizil.

Hur ser avtalet ut?

– Bröderna Junad har köpt 49 procent av aktierna i Dalkurd AB. Resten, 51 procent, har vi kvar själva, säger Kizil.

Vilka summor rör det sig om?

– Det avgör styrelsen. Bröderna Junad tar 49 procent av budgeten och vi 51 procent.

Vad innebär det här för Dalkurd?

– Vi förbättrar våra möjligheter att bli en jättestor klubb. Vi vill bli stora i Borlänge, i Dalarna, i Sverige och samtidigt bli alla kurders lag, säger Kizil och poängterar:

– Allt handlar inte bara om pengar. Meningen är att vi ska byta kunskaper med varandra. Allt som inte finns i Kurdistan, men som finns i Sverige kan vi hjälpa till med och tvärtom.

En del i avtalet är att bilda två akademier, en i Borlänge och en i Kurdistan.

– Satsningen på ungdomarna och den sociala biten är viktig för både oss och bröderna Junad. Det är fortfarande Dalkurds grundpelare.

Sarkat Junad och Kawa Junad är välbärgade affärsmän som äger flera telekombolag i Kurdistan.

Varför köper ni in er i Dalkurd?

– Jag och min bror har följt Dalkurd de senaste åren och tycker att det är en fantastisk klubb. Om vi kan hjälpa till med finansieringen, så kommer den att bli ännu bättre och kunna avancera ännu snabbare i seriesystemet. Vi hoppas också att Dalkurd kan bli som en bro mellan Sverige och Kurdistan. Vi är övertygade om att klubben har en bra framtid, säger Sarkat Junad.

Vad vill ni vinna på samarbetet?

– Vi vill vinna folkets hjärta och fansens lojalitet. Jag är Chelsea-fan, men Dalkurd är en annan grej. Det är våra spelare som spelar för den kurdiska flaggan. I mina ögon är Dalkurd nummer ett som klubb.

Bröderna Junads målsättning stämmer väl överens med ordförande Kizils ambitioner.

– Vi vill vinna och vara i högsta divisionen så snabbt som möjligt. Jag skulle älska att se Dalkurd i Champions League, säger Junad.

Inom vilken tidsperiod tror ni att Dalkurd kan nå dit?

– Tre till fem år. Generellt kan man säga att hälften av de fotbollsintresserade kurderna håller på Barcelona och andra halvan på Real Madrid. Vårt mål är att 70 procent ska ha Dalkurd som sitt förstalag, säger Junad.

Ramazan Kizil myser när han hör orden från Sarkat Junad.

– Jag är en galen person, men jag tror att vi har en som är mer galen här. Det känns skönt att kunna presentera det här. Nu tror jag fler förstår att jag menade allvar i höstas när jag sa att vi skulle vinna både Superettan och Allsvenskan. Det var ingenting som jag bara slängde ur mig. Jag visste då att det här var på gång och det roliga är att det är bröderna som har hittat oss, inte vi som har hittat dem.

TV: Se reprisen av Dalkurds träningsmatch mot Västerås SK.

Vad innebär samarbetet för sportchefen Adil Kizil? Hur stor blir hans kassa att handla spelare för?

– Han får den kassan som behövs för att vinna. Det finns ingen begränsning. Men vi ska inte ta hit vem som helst. Tänket ska vara långsiktigt och det viktigaste är att följa Dalkurds filosofi. Vi vinner tillsammans och vi förlorar tillsammans.

Tidigare har Dalkurd dragit runt organisation med enbart ideella krafter.

– Det är bara tränare och spelare som har haft lön, säger Kizil.

Från och med i år har klubben två personer heltidsanställda, Adil Kizil (sportchef/målvaktstränare) och Tobias Redhe (marknad) samt ytterligare två halvtidsanställda och en person på 25 procent inom marknad/kansli/press.

Dessutom räknar Ramazan Kizil med att ett klubbhus ska stå klart på Sportfältet till sommaren.

– Vi ska söka bygglov inom en månad och kan förhoppningsvis dra i gång bygget under våren. Vi ser verkligen fram emot att få en egen adress.

LÄS OCKSÅ:

Dalkurd vann säsongens andra träningsmatch

Förre AIK-stjärnan Teteh Bangura tränar med Dalkurd