Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart för Speed Weekend på Orsasjön

Drömmen är att ha en isbana under fredag och lördag som är plan, slät, hård och utan råis.
– Det är den svarta "glasskivan" som vi strävar efter om förutsättningarna ska finnas att nå drömgränsen 400 kilometer i timmen. Det är den isen vi arrangörer vill leverera, sedan är det upp till förarna att göra sitt, säger Glenn Ocklund i Landracing som arrangerar Speed Weekend på Orsasjön.

Annons

När Landracing började med Speed Weekend körde man de två första åren i Funäsdalen. När arrangemanget växte visade det sig att Orsasjön låg strategiskt till. Nu är det tredje året som arrangemanget har Orsa camping som bas.

Speed Weekend är öppet för alla fordon med motorer som har extra tryck. Något som bevisligen efter de tidigare åren bevisats av att stora publikskaror söker sig till Speed Weekend.

– I år har vi över 160 team som anmält sig till fartrekord och isracing. Därför har vi anlagt två banor för fartrekord och förlängt den till 4 kilometer. Vid gynnsamt väder och is tror vi oss kunna nå 300 km i snittfart. Tidigare rekordet är 345 km/tim i toppfart och 287,46 km/tim i snittfart. Det rekordet innehas av MC-föraren Peter Vestman.

Om arrangören slipper snöväder in i det sista, så finns också förutsättningarna att det blir ypperliga förhållanden under fredag och lördag. I tre månader har Magnus Schrader plogat både fartrekordbanorna och de andra banor som är nyheter för i år.

– Redan när isen var åtta centimeter tjock började Magnus att ploga med en fyrhjuling. Därefter har han plogat och hyvlat efter varje snöfall. Nu är isen 75 - 80 centimeter tjock under banorna och ungefär en halv meter vid sidan om.

De nyheter som Glenn Ocklund nämner är att det nybildade speedwayförbundet FSS på en isspeedwaybana kommer att köra som på 1950 - 60 talen. På en annan rundbana kommer MCHK från Rättvik att köra isracing.

– Vi har också gjort en icecruisingbana mellan de olika tävlingsbanorna. Där kan publiken köra ut med sina bilar, parkera och lyssna på närradion som rapporterar direkt. Vad vi vet är det här första gången som publiken får den här möjligheten.