Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart för höghus i Smedjebacken – Bärkehus bygger 37 hyresrätter för 50 miljoner

Smedjebackens kommun är på väg in i rena byggruschen. Det senaste exemplet är beslutet som bostadsbolaget Bärkehus tog vid sitt extra styrelsemöte i onsdags – hur höghuset på Malmgatan ska se ut.

Beslutet att det ska byggas ett flerbostadshus på Malmgatan togs i november ifjol. Sedan dess har det utretts hur byggnaden ska se ut och vad den ska innehålla.

– Det är det största bostadsprojektet i Bärkehus historia, konstaterar styrelsens ordförande, Ingemar Hellström (S) med ett leende.

I pengar räknat handlar det om cirka 50 miljoner kronor. Att "kombohuset" som erbjuder totalt 37 lägenheter fördelat på åtta våningar, ska byggas på samma plats där ett höghus revs under senare halvan av 1990-talet – Malmgatan 21 – har visserligen mötts av en och annan syrlig kommentar.

Men mycket har hänt i Smedjebacken har hänt under de senaste 20 åren. Befolkningstappet är historia och det är länge sedan tomheten ekade högt i bostadsbolagets bestånd.

Nu råder istället bostadsbrist i kommunen, vilket i synnerhet gäller hyresrätter.

– Vi har i stort sett haft fullt i lägenhetsbeståndet under de senaste två åren, påpekar Ingemar Hellström.

Att suget efter bostäder är stort finns det redan ett första kvitto på.

– Vi har en lista med 18 namn på personer, som innan vi ens fattat beslutet, visat intresse för att flytta in i det nya huset, fortsätter Ingemar Hellström.

Efter att under en längre diskuterat vilken typ av hus som lämpar sig bäst i Smedjebacken blev valet slutligen det koncept som byggföretaget NCC tagit fram och som kallas för "Folkboende".

Lägenheterna är förhållandevis små, men med stora ljusinsläpp och öppen planlösning.

De sju våningsplanen över mark kommer att erbjuda en enrumslägenhet på 36 kvadratmeter, två stycken tvårummare på 54 kvadrat samt två treor på 60 respektive 64 kvadrat.

Hyrorna är förstås inte förhandlade än. Men Bärkehus vd, Cia Ferner Kny, ger ändå en fingervisning om var nivåerna lär hamna:

– Det blir ungefär som hyrorna i kvarteret Solrosen.

Det betyder i så fall att hyrorna för enrummarna landar någonstans kring 4 300 kronor i månaden och upp till cirka 7 600 kronor för de största treorna.

Även om bostäderna kommer att marknadsföras under exempelvis den årliga Seniormässan och att serviceboendet Gläntan finns intill handlar det dock inte om ett "kategoriboende" som vänder sig till en särskild mål- eller åldersgrupp.

– De nya bostäderna erbjuds till alla, även om storleken knappast lär intressera flerbarnsfamiljer, påpekar Calle Morgården (MP), bolagsstyrelsens vice ordförande.

Byggstarten bedöms bli under senhösten/inledningen av vintern, vilket blir inledningen till rena byggruschen i Smedjebacken.

Parellellt med bostadsbyggandet på Malmgatan startar nämligen bygget av kommunens nya demensboende i Moga – Solgården.

Flerbostadshuset på Malmgatan beräknas var inflyttningsklart i mars månad 2018.

Läs även: Politiker eniga om nybygge i Moga

Läs även: Nu ska det byggas bostäder vid Kolbäcksån – kan bli byggstart våren 2017