Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart för E16 - men skyltarna dröjer till nästa år

E16 är verklighet.
Men skyltarna dröjer.
– Vi hinner inte i år, säger Mats Sandgren, Trafikverket.

När FN i New York sa ja till att sträckan Gävle-Oslo klassas som Europaväg föll den sista pusselbiten på plats efter ett långt arbete.

Men omskyltningen av E16 dröjer.

Lars Nord, Trafikverket region mitt, säger att skyltningen kunnat ske redan i år om beslutet kommit några månader tidigare.

– Vi siktar på våren 2012. Då kan vi också göra det till bästa pris, när det inte är tjäle i backen. Det är också bra om det sker samtidigt på den norska sidan.

Förutom att själva vägsträckan mellan Gävle och norska gränsen ska skyltas om, så handlar det också om ett stort antal anslutande vägar. Trafikverket har som ett led i förberedelserna genomfört en inventering. Det krävs hundratals nya skyltar.

Tidigare har det talats om en kostnad på 5-10 miljoner kronor, men den siffran är så osäker så att Lars Nord i dagsläget inte vill uttala sig om hur stor investering det kan handla om.

Mats Sandgren konstaterar att kommunerna, som drivit E16-frågan, är ivriga att få upp skyltarna. Men de får alltså vänta till 2012.

– Upphandlingen tar ett par månader. Sedan ska entreprenören i sin tur handla upp alla skyltar och vägmärken. Skulle vi genomföra det i vinter blir det både dyrt och dåligt.

Sandgren säger att om skyltar sätts i marken när det är tjäle kommer en hel del av dem att luta när tjälen går ur, vilket innebär merarbete. Dessutom kostar det mer att genomföra arbetet vintertid.

– Att byta vägvisning är inte så enkelt, det för med sig mycket annat och stora kostnader.

Gävle och Oslo är de två städer som kommer att vara fjärrorter längs sträckan. Dessutom blir det närvägvisning. När en ort passerats visas avståndet till nästa större ort.