Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart för dragracing till Maries minne

Det mesta är klappat och klart för nästa helgs dragracingtävlingar i Dala-Järna, Marie Memorial Race. Det enda hotet är att det blir regn, då blir det inga tävlingar.
– Vi räknar med att det blir sol, vår prioritering är att tävlingarna ska köras, säger Arne Bogsveen, från arrangörsklubben SHRA Vansbro-Äppelbo.

Annons

Det är åttonde gången som Marie-Memorial Race arrangeras till minne av Marie Samuelsson, som blev mördad av sin sambo. Allt överskott från tävlingen har gått till olika former av välgörande ändamål och i år har klubben valt att skänka hälften av överskottet till FUB, föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning. Den andra halvan går till Maries minnesfond.

Förra året fick tävlingarna ställas in på söndagen och alla var oroliga att det inte skulle bli något överskott, men det blev det.

– Vi är helt beroende av att det blir bra väder, annars går det inte att köra, men förra året var jag på åtta tävlingar och av dessa kom det regn på samtliga, så de som kör dragracing är luttrade, konstaterar Arne Bogsveen.

Även om det handlar om stora pengar att arrangera en tävling som Marie Memorial Race, så är förhoppningen i klubben att de ska kunna ro det hela i land i alla fall.

– Genom att vi har väldigt mycket sponsorer och får behålla startavgifterna, oavsett om det blir någon tävling eller inte, så har vi en viss täckning för allt vi måste lägga ut innan, överskottet ska komma från biljetter och försäljning, klarlägger Bogsveen.

Inför tävlingarna den 27 och 28 augusti är det 130 fordon anmälda, vilket är något färre än förra året, då det var 162.

– Det verkar som det är en nedgång över hela landet och förklaringen ligger nog i att det varit lite dåliga tider och de som tänkt bygga ny bilar har inte fått den ekonomi som behövs och då blir det automatiskt färre tävlande, poängterar Bogsveen.

Publiken som kommer till Dala-Järna kommer att bjudas på tävlingar i 15 olika klasser, varav elva är bilklasser och fyra motorcykelklasser.

– Dessutom firar Bilsportförbundet 75 år och distriktet har beslutat att vi ska vara en av de två tävlingar som de ska använda för att visa upp sin verksamhet på, säger Anders Edin, arrangörsgruppen.

Bilsportsförbundet kommer att medverka med en stor trailer där det bland annat finns en körsimulator.

På lördagskvällen planeras för en "After race" fest vid idrottsplatsen i Dala-Järna, där kommer publiken att bjudas på underhållning av Flat foot.

– På lördag och söndag vill vi inte se ett moln på himlen, understryker Anders Edin.