Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart för allaktivitetshus i Dala-Järna och ungdomsgård i Vansbro

Efter en stunds debatt i kommunfullmäktige med bland annat hård kritik från Gunnel Gustafsson (V) om hur förslaget utformats, klubbades det till sist att det ska bli en ungdomsgård i Vansbro, och att biblioteket, Ja-Järna och ungdomsgården blidar ett allaktivitetshus i Dala-Järna.
Wahan Harutun vill även ha med att det skulle finnas en långsiktighet med i beslutet, men fick inget gehör för det.

Förra hösten kom förslaget från kommunledningen att fritidsgården Tandtrollet skulle avvecklas och säljas och reaktionerna lät inte vänta på sig. Ungdomarna och föräldrar i Dala-Järna protesterade. Det hela mynnade med tiden ut i att ett ungdomsråd bildades i Vansbro där ungdomarna själva fick peka ut vad de ville ha för aktiviteter på fritiden.

Under tiden som de jobbade beslutade kommunen att lägga ner Tandtrollet och sälja fastigheten, men samtidigt beslutades även att det inte skulle göras innan det fanns ett fullgott alternativ.

Det visade sig att ungdomarna helst ville ha en ungdomsgård i Vansbro och om det var möjligt även en i Dala-Järna. Förslaget som sedan kom var att det nedläggningshotade biblioteket skulle vara kvar, men att verksamheten skulle integreras i ett allaktivitetshus med en ungdomsgård. I förslaget ingick det även att Ja-Järna skulle vara en del i detta och ungdomarna skulle kunna använda delar av Ja-Järnas lokal.

På Smedbergsskolan skulle det byggas upp en ungdomsverksamhet i befintliga lokaler och därmed skulle alla önskemål vara tillgodosedda.

Gunnel Gustafsson (V) var ytterst kritisk till hur förslaget var gjort och de beräkningar för kostnader som gjort och ville ha besked om detta. Bibliotekschefen Andreas Tandersten försökte förklara hur han räknat och utformat förslaget, men Gustafsson replikerade.

– Jag hör vad du säger, men är långt ifrån nöjd.

Wahan Harutun (KP) efterlyste en mer långsiktighet i planen och ville att det skulle skrivas in att det ska vara enligt beslutet de kommande fem åren, men fick inget gehör.

– Jag är helt säker på att biblioteket och ungdomsgården i Dala-Järna kommer upp som ett nytt sparförslag inom några år, konstaterade Harutun.

Till sist enades kommunfullmäktige om att besluta enligt förslaget, med ett par tillägg från Anders Gyllenvåg (V) om att det bland annat ska genomföras en utvärdering efter sex månader.