Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart att natthärbärge för EU-migranter öppnar i Falun

Efter 25-30 nej har det blivit ett ja.
Ja till att Faluns EU-migranter erbjuds tak över huvudet nattetid.

Det är Falu Kristna råd, som är ett nätverk för alla kyrkor i Falun, som under en längre tid jobbat för att få till ett natthärbärge för Faluns EU-migranter.

I oktober hade tio bostadsaktörer fått frågan om de kan tänka sig att hyra ut lokaler.

– Vi jobbar på att hitta en bra lokal för åtta till tio personer som ska kunna bo där med möjlighet till dusch, tvätt och någon enklare frukost, sa Lasse Westin till DT redan i september.

Ett par dagar in i december blev det alltså klart att gruppen hittat en lokal. Ännu vill gruppen inte berätta var lokalen finns, ej eller framgår det i det pressmeddelande som DT fått när lokalen kan öppna.

– Av säkerhetsskäl vill vi inte berätta var vi har fått lokal, säger Lasse Westin när DT når honom på onsdagsförmiddagen.

– Nu återstår färdigställande, bygglovsansökningar och annat innan vi kan öppna lokalen. Det blir ju kallare och kallare nu så vi hoppas kunna skynda på processen, fortsätter Lasse Westin.

Samtidigt söker gruppen efter volontärer, som kan hjälpa till att hålla verksamheten i gång.

Rent praktiskt kommer det funka så att de EU migranters om önskar bo i Vinternatt blir lottade att bo i fem-sex dagar med in och utcheckning då Vinternatt Falun enbart är öppet nattetid. Det att kommer serveras enkel kvällsmat och frukost. Tillfälle att duscha och tvätta kläder kommer finnas skriver Lasse Westin till DT.

En facebooksida där det kommer finnas aktuell information kommer att startas. Det finns även möjlighet att skänka pengar till Vinternatt.