Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klappjägare i Ludvika gör fynd på julmarknaden

Långa ladan har som vanligt ett stort utbud av hemslöjd och godis.
– Julmarknaden är bra för våra lokala hantverkare, säger Knut Sjövall, Ludvika Hembygdsförening som arrangerar på Gammelgården.

Annons

Andra advent liknar vädret mer höst än vinter. Men julmarknaden är efterlängtad och välbesökt. Det mesta på borden är gediget hantverk.

Sedan i höstas har husmödrarna i sin förening på Gammelgården pysslat och skapat en gång i veckan.

– Man tager vad man haver. Det här är återbruk, säger Birgit Axell och visar rader med tomtar som hon slöjdat av överblivet material, bland annat fårull.

Just julsakerna får Solveig Larsson och Torbjörn Larsson att besöka marknaden. De passar också på att köpa en saftig fruktkaka och annat till kaffet. Husmödrarna har bakat och säljer till stöd för Hembygdsföreningen.

– Vörtbröd och saffransbröd går åt snabbast, berättar Elisabet Berntsson.

I fem timmar är Birgitta Westefall på plats och kavlar ut deg som Gunnar Andersson gräddar till så kallade släppor. Efteråt är ryggen trött.

- Men det är ju så roligt att baka! Jag gör det här för andra året i rad, säger Birgitta Westefall.

Kurt Sjövall går runt i tomtekläder, bjuder på glögg och ser till att marknaden flyter på bra. Den är tradition i december och hör till, förklarar han.

När han ser besökare strömma in hoppas han att de ska hitta fina saker och även julklappar att ge bort. Själv brukar han köpa honung varje år.

– Det här gynnar också våra lokala hantverkare. Det är många som syr och väver, även i Hembygdsföreningen.

Utanför i regnet står blivande entreprenörer på rad, gymnasielever som driver företag i skolprojektet Ung Företagsamhet. De hoppas på försäljning till besökare som letar julklappar.

Celina Gustafsson och Hanna Granström, ABB industrigymnasium, visar sina vattenflaskor som håller kylan.

– Det är inte så många som har köpt ännu.