Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klädkoder på jobbet

Soligt sommarväder gör att många kastar långbyxorna till fördel för kortbyxor och kjol. Är det semester - inga problem. Men vad gäller när plikten kallar och de varma timmarna tillbringas på arbetsplatsen?
Tidningen bestämde sig för att kolla läget i Ludvika centrum.

Sara Meriläinen är anställd som säljare på Lindex under sommaren. Hon uppger att det där finns vissa riktlinjer för hur personalen ska gå klädd.

– Man ska se fin och fräsch ut, inga mjukisbyxor. Det kan vara okej med barbent, men det får inte bli för avslöjande, säger hon.

Hennes kollega Miranda Corestav, som ansvarar för dekorationen och skyltningen i butiken, har också tagit del av direktiven och är inne på samma linje:

– Utseendet är viktigt just i klädbutiker, vi ska ju se till så att folk blir lockade och handlar. Vi kan inspirera genom att klä oss i vårt eget sortiment. För övrigt ska vi se neutrala ut och inte göra reklam för något annat märke.

– Eftersom att vi säljer mode måste vi vara moderiktiga och följa trenden, tillägger säljaren Linda Sundin.

Utanför restaurang Akropolis, på Engelbrektsgatan, håller byggarbetarna Mattias Fredriksson och Alexander Spång på att resa byggställningar.

Den redan gassande förmiddagssolen har fått dem att ta av sig tröjorna, och de medger att de inte tycker att det är speciellt viktigt hur man ser ut på jobbet.

– Nej, eller det beror på var man jobbar. Om det är mörkt måste man ha reflexer och om man jobbar med brand ska det såklart vara brandsäkra kläder, säger Alexander.

Säkerhetsaspekten ses alltså som viktig medan ett representativt eller särskilt utseende värderas lägre.

– Men vi har beställt arbetskläder, tröja och byxor, så framöver kommer vi som minst att bära t-shirt.

Att klädkod införs beror på att företaget, som Mattias Fredriksson äger tillsammans med en kollega, inom en snar framtid kommer att ingå i ABC Ställningars koncern.

– Då ska vi se lite proprare ut.