Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klädernas maktsignaler

Barbro Hedvall fortsätter att granska politikerna och deras stil. I Maktens signaler från plym till naket huvud gör hon underhållande nedslag och tolkar klädkoder förr och nu.

Annons

På 70-talet blev jag en gång bjuden till middag på UD, i Arvfurstens palats. Jag skrudade mig i min bästa kostym, som var mörkgrön, och fötterna stoppade jag i ett par nya bekväma loafers, inga snören. Skorna var gula.

Protokollchefen mottog mig väluppfostrat vänligt, om än med en aning höjda ögonbryn. Sedan stötte jag på Carl Bildt. Han var då ung statssekreterare, men redan en mästare i att mästra.

– På UD-middagar har man svarta skor, slog han fast. Och inte grön kostym!

Barbro Hedvall, tidigare ledarskribent i DN, har länge intresserat sig för klädkoderna i maktens boningar och hennes nya lilla bok, Maktens signaler, är en underhållande fortsättning. "Politik är att avläsa tiden, dess stämningar och dess förändringar", konstaterar hon, och i det ingår att politiker bör klä sig rätt.

Hedvall visar, med gott om bilder, hur de styrande i olika tider och kulturer i sin klädsel signalerat vad som sig bör - envåldshärskare som Ludvig XIV eller Khadaffi klär sig gärna extremt och egensinnigt, medan demokratiskt valda ledare nöjer sig med att vara neutralt och försiktigt propra, dock med enstaka inhopp i subkulturer, en Reagan i cowboyhatt, en Reinfeldt i keps.

När sådana avvikelser sammanfaller med besök i speciella miljöer - Reagan vid en rodeo, Reinfeldt vid ett arbetsplatsbesök - är det OK säger Hedvall. Värre är när det är malplacerat, som när paret Reinfeldt klev av flygplanet i Peking och möttes av röda mattan och hedersvakt - iklädda mjukisdress!

Hedvalls bok har ett foto av Olof Palme sittande i en fåtölj iklädd en mjuk manchesterkavaj. Hon noterar kortfattat att Palme hade en avspänd hållning till sin klädsel.

Men det stämmer inte. Palme var oftast tråkigt klädd i formella, oftast ljusblå kostymer. Hans första pressekreterare, Berit Rollén, ville stajla om honom. Hon fick med honom till MahJong och den där manschesterjackan inköptes. Men mer än så blev det inte.

Loafers är tillåtet för makthavare menar Hedvall, bara de inte har tofsar. "Det går inte för sig att maktens skor för tankarna till barnkammaren." Om gula loafers utan tofsar är OK får jag dock inget svar på, Bildt hade antagligen rätt.