Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kinakund ska fördela miljardorder – hur mycket får ABB?

Nu håller ABB:s kinakund State Grid Corporation of China på att fördela order i den pågående 10,2 miljardersupphandlingen Hami-Zhengzhou 800 kilovolt UHVDC och sedan i Xiluodu - Western Zhejiang. Nu inleds den stora väntan på om Ludvika ska få någon del av de båda upphandlingarna.

När ABB 2007 tillkännagav att man vunnit sitt första UHVDC-projekt Xiangjiaba - Shanghai i Kina var det värt 440 miljoner dollar, cirka tre miljarder. När ABB 2011 tog nästa Kinaprojekt Jinping-Sunan var ordervärdet 285 miljoner dollar. Andelen kinesisktillverkade delar ökar.

Nu har de första stora kontrakten i Hami-Zhengzhouprojektet, en 2 210 kilometer lång ellänk som ska överföra 8 000 megawatt, fördelats. Det är det hittills största kraftöverföringsprojektet i världen som ska överföra kol- och vindkraft i Xinjiangprovinsen. Vid den förra upphandlingen tog det månader innan ABB tillkännagav hur mycket de vunnit.

China XD Electric Company Limited har tillkännagett att de vunnit order värda 2,06 miljarder yuan, 2,14 miljarder kronor i Hami-Zhengzhou på växelströmsutrustning, HVDC-transformatorer, tyristorventiler och GIS-ställverk med leveranser från februari 2013 till mars 2014.

SGCC:s dotterbolag C-EPRI Electric Power Engineering Co, Ltd har tilldelats uppdraget att leverera tyristorventiler och kylsystem till pol 1 i Hamisstationen.

Tillverkaren XJ-Western Electric har tilldelats miljardkontrakt värderade till 22 procent av projektvärdet. Det gäller transformatorer, shuntreaktorer, högspänningsbrytare, samt ventiler och kylsystem till Zhengzhoustationen.

ABB:s transformatorpartner TBEA som tillverkade fyra UHVDC-transformatorer på Ludvikalicens i Xiangjiaba-Shanghaiprojektet, har ännu inte tillkännagett om de får del i det nya projektet Hami-Zhejiang.

Nästa upphandling gäller Xiluodu-Western Zhejiang som också ska överföra 8 000 megawatt men i en något kortare länk, 1 680 kilometer.