Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kina tillbakavisar kritik inför OS

Annons

Kinesiska myndigheter tillbakavisar den kritik som människorättsorganisationen Amnesty riktar mot landet i en ny rapport inför de olympiska sommarspelen i Peking nästa år.

"Vi arbetar noggrant med att genomföra de reformer vi åtog oss att driva igenom när vi tilldelades OS", meddelar det kinesiska utrikesdepartementet i en skrivelse till nyhetsbyrån AFP.

Amnesty konstaterar i en rapport att människorättsläget i Kina har försämrats på flera områden inför OS 2008. Bland annat begränsas möjligheten för kinesiska journalister att skriva om "känsliga" historiska händelser. Medier är också förbjudna att berätta om 20 särskilt utvalda frågor, däribland korruption och människorättskampanjer. Medier som bryter mot bestämmelserna riskerar att stängas.

Kinesiska myndigheter avfärdar rapportens innehåll som oseriöst:

"Färgade rapporter från organisationer med dolda avsikter kommer inte att lyckas störa Kinas framsteg på området för mänskliga rättigheter", skriver utrikesdepartementet.

Från kinesiskt håll menar man att Amnesty bortser från flera viktiga reformer och att livet har blivit allt bättre för landets 1,3 miljarder invånare. Och att den kinesiska staten _ tvärtemot vad Amnestys rapport gör gällande _ respekterar och värnar mänskliga rättigheter.

TT

Mer läsning

Annons