Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kim blir ambassadör inom e-sporten

Kim Larsson, Falun, blir officiell ambassadör i Sveroks miljonsatsning på att göra e-sporten mer öppen och tolerant.
– Det är allmänt känt att spelkulturen varit lite pubertal, säger han.

Kim Larsson, för många känd från bloggen Pappa Kim och i e-sportkretsar känd under namnet Drayich har en bred bakgrund inom e-sporten. Kim har varit professionell e-spelare och har nu en roll som kommentator i TV6 som är en populär Dota 2-kanal. Dota 2 är ett actionbaserat dataspel.

Nu blir han också ambassadör i Sveroks projekt Respect All Compete som syftar till att skapa en mer öppen och tolerant och välkomnande kultur inom e-sporten som är en miljö där många unga vistas.

– Spelkulturen har varit lite pubertal och det har synts bland flickor och kvinnor som blivit mycket mer sexualiserade i en helt annan omfattning, säger han.

Kim berättar att projektet Respect All Compete bland annat handlar om att visa ansikten på deltagarna.

– När man inte ser ansikten på folk beter man sig ofta sämre. Nu vill vi jobba fram en grundprincip för hur vi vill att man ska bete sig mot varandra. I stället för att sätta upp en massa lagar och regler ska vi gå ut och fråga hur man vill ha det.

Dessutom vill man skapa fysiska mötesplaster för e-sportare, där de kan ses för att träna och tävla. En motsvarighet till fotbollsförbundens sätt att arbeta för att det finns minst en bra gräsplan i varje kommun.

Som det är i dag finns det många klubbar eller föreningar som aldrig ses.

– Sverok gjorde en undersökning bland föreningar som tydligt visade att ju mindre man ses ju sämre miljö är det.

Respect All Compete ska pågå under tre år och finansieras av Allmänna Arvsfonden. Sverok, Spelhobbyförbundet, säger sig vara Sveriges största ungdomsförbund med 110 000 medlemmar i 1 100 föreningar.