Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kilenkrysset åker på miljonsmäll

Kilenkrysset AB åker på en riktig smäll.
Företaget får nämligen betala 2,2 miljoner kronor i en byggsanktionsavgift, för att ha låtit Förlagssystem flytta in i den utbyggda delen av lagerfastigheten vid Tallen, innan ett slutbesked hade getts av byggnadsnämnden.
– Lagen är tydlig på den här punkten och vi måste följa den, säger Berit Nykvist (S), ordförande i byggnadsnämnden.

Det räcker inte med att följa ett bygglov till punkt och pricka.

Byggnadsnämnden måste också ge ett slutbesked innan berörd fastighet får tas i bruk.

Något som inte Kilenkrysset AB gjorde, vilket nu kostar företaget 2,2 miljoner kronor i en byggsanktionsavgift.

– Det kan säkert kännas hårt, men lagen ger inget utrymme för en annan tolkning eller förmildrande omständigheter, säger Berit Nykvist.

Det var i augusti 2011 som Kilenkrysset påbörjade utbyggnaden av den befintliga lagerlokalen vid Tallen, där Förlagssystem flyttade in i januari 2011.

Tillbyggnaden är på 8 300 kvadratmeter och används främst som lager för böcker, men innehåller också matsal, omklädningsrum och en kontorsdel.

Vid slutsamrådet som hölls den 10 april, kunde det konstateras att byggnaden hade tagits i bruk med personal som arbetade i lokalen. Även lagerställningarna användes.

Däremot noterades i övrigt att bygglovet hade följts, att kontrollpunkter enligt kontrollplan hade verifierats och att den kontrollansvarige lämnat ett utlåtande som han skulle.

Men något slutbesked hade inte getts av byggnadsnämnden, vilket måste göras enligt den nya plan- och bygglagen.

Avgiften får uppgå till högst 50 prisbasbelopp, vilket gör att Kilenkrysset åker på att betala 2,2 miljoner kronor.

I sitt yttrande till byggnadsnämnden pekar Kilenkryset på att en av anledningarna till att man släppte till ytorna i förtid, berodde på att Förlagssystemet var tvingat att göra detta för att säkra sin produktion.

Kilenkrysset påpekar särskilt att det var "vissa begränsade ytor" som togs i bruk.

Men det hjälper inte, utan byggnadsnämnden utdömer sanktionsavgiften.