Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kihlbaums berättelser i tusch

Konstnär Erik Kihlbaum berättar storslagna historier i tusch som landar i konflikten mellan självuppfyllelse och kollektivt ansvar.

Annons

Tekniken imponerar. Det liknar både fotografi och grafik men är varken det ena eller det andra. Erik Kihlbaum använder flytande tusch och tecknar fram sina bilder i många lager. Det som är vitt i bilden - till exempel ett grässtrå - måste lämnas utan färg, ett fel och han får börja om.

En mödosam process som ändå tilltalar Kihlbaum som tycker om att arbeta länge med sina bilder.

I den serie som visas på Galleris Se Konst i Falun har han utgått från material ur ett digitalt bildarkiv från Umatilla nationalpark i USA. Han har koncentrerat sig på en bildsvit från 30-talet där människor arbetar med trädfällning, bergsklättring eller eldbekämpning.

Det finns ett outtalat men ändå tydligt hot i bilderna som lyfts fram i stora svarta fält. Människorna på bilderna fortsätter ändå med sina vardagssysslor, blinda för den fara som väntar eller bara oförmögna att handla.

Kihlbaum tar spjärn i dåtiden för att peka på något i vår samtid. Han drar paralleller till dagens USA, där människor bor kvar i utsatta områden där en jordbävning är möjlig och lever som om de inte hade insikt. I förlängningen blir det en berättelse om jakten på individuell lycka som omöjliggör solidaritet och känsla för gemensamt ansvar.

Berättelsen är inte kronologiskt, det handlar snarare om en uppbruten skildring där tematiken är den samma men objekten och utsnitten varierar.

I utställningen visas också ett antal objekt som fungerar som rekvisita till berättelsen i tuschlaveringarna. Ett stort trästycke ligger på gallerigolvet. En flisa efter ett blixtnedslag som splittrade ett stort träd visar det sig. Trädet stod i en park intill en förskola i närheten av Erik Kihlbaums bostad i Stockholm. Ingen kom till skada - men händelsen rymmer en möjlig katastrof precis som tuschlaveringarna.