Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kicki har blivit stoor i Faluns politiska liv

Sedan i april-maj i år är Kicki Stoor gruppledare för Vänsterpartiet i Falun.
En utsatt position där hon synts mycket i tidningsspalterna – inte minst sedan hennes parti valde att lämna regeringssamarbetet med Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Falu Kommun.
– Men det var avgjort inte vårt initiativ, säger Kicki. Vi ansåg att vi skulle stå kvar vid den överenskommelse som fattades efter valet 2010. Socialdemokraterna och Miljöpartiet ville göra omtag. Då fick vi ultimatum: "Take it or leave it", sades det ordagrant. Och då hade vi inte mycket att välja på. Vi vill kunna stå rakryggade mot våra väljare även i nästa val.

Kicki Stoor har ingen lång erfarenhet som politiker. Hon har varit medlem i Vänsterparitet sedan början av 2000-talet. I kommunfullmäktige sitter hon sin första period.

– Och jag vet faktiskt inte ens om politik är min grej, säger hon. Det började med att jag ombads att hoppa in i skolnämnden när det blev en plats ledig där. Valet 2006 stod jag med på fullmäktigelistan, fast långt ner på valsedeln. Men inför valet 2010 tyckte jag att jag var mogen att acceptera en högre placering.

Kicki hade då varit vice ordförande i Vänsterparitet i Falun ett tag. Hon hade blivit ett känt namn inom sitt parti, och placerades på andraplats på valsedeln.

– Men någon tanke på att hamna som gruppledare hade jag aldrig, säger hon. Men i april/maj i år fick jag förfrågan, och då tackade jag ja.

Hon sitter idag i kommunstyrelsen och i dess allmänna utskott. Hon är också ersättare i utvecklingsutskottet.

– Plus att jag fortfarande är aktiv i skolnämnden.

Kicki – eller Christina som hon faktiskt är döpt till – växte upp på Elsborg i Falun. Mamma hade en butik för damunderkläder, Ragnhild Petterssons Efterträdare, och pappa var frisörmästare på Stoor & Åhs frisersalong.

– Det var ett hem med socialdemokratiska värderingar, avslöjar Kicki. Men ingen av mina föräldrar var politiskt aktiv.

Det gjorde att Kicki inte heller engagerade sig politiskt under sin skolgång. Hon gick högstadiet på Västra skolan och gick sedan Falu Gymnasium, som då låg i nuvarande Kristineskolan.

– Men jag var avgjort inte lika aktiv och engagerad då som jag är nu, säger hon.

1972 började hon lärarutbildning på Lärarhögskolan i Falun. Utbildade sig till mellanstadielärare.

– Och från 1975 var jag sedan lärare på Britsarvsskolan 2.

1981 bestämde hon sig för att satsa på att bli högstadielärare och började studera vid Uppsala universitet, där hon tre år senare tog en fil kand.

– Det var nog under den tiden mitt politiska intresse tog form, analyserar Kicki. Men det kom till en början att mest bli ett fackligt engagemang.

1984 började hon som lärare på Svärdsjöskolan, men det blev bara en kort period. För sedan tog hon jobb på en privatskola.

– Kan du tänka dig, säger hon. Jag lärare på Carlssons privatskola i Stockholm. Det blev ett år. Men ett intressant år.

1987 drog hon hem till Falun igen. Och nu blev det starten på en 23 år lång tjänstgöring på Västra skolan i Falun.

– Svårt att förstå att det blev så lång tid, säger Kicki och ruskar lite på huvudet.

Under den tiden var hon engagerad fackligt först i Lärarförbundet, och sedan, efter kommunaliseringen av skolan, även ett tag i syndikalistfacket SAC.

– Det var en tuff tid, säger hon. Men jag har aldrig upplevt att ett fackförbund ställt upp så helhjärtat som SAC när det verkligen behövdes.

Under åren på Västra blev Kicki också mamma – till en pojke från Indien.

– Jag var den första singelkvinnan i Falun som beviljades adoption, berättar Kicki, som fick arbeta hårt och länge för att få kommunens medgivande att adoptera.

Kicki har alltid gillat att jobba med barn och ungdomar.

– Vad skulle vi göra utan ungdomar, säger hon. De som växer upp nu måste våga och orka anta utmaningen till livet och demokratin. Det ställer stora krav på de unga och vi vuxna måste stötta och stimulera dem.

Att hon haft Daniel Riazat som elev gör dock inte att hon vill ta åt sig äran av hans stora politiska engagemang i Falu Kommun.

– Nej, jag tror faktiskt att han var engagerad i Vänsterpartiet innan jag blev det, säger hon.

I dag bor Kicki utanför Sundborn i det som en gång i tiden var hennes föräldrars sommarstuga. Där bor hon med åtta hundar och tre katter.

– Jag har registrerat kennelnamn, säger hon. Men i dag har jag ingen uppfödning. Möjligen då av katterna...

Kicki har egentligen ingen egen katt. Det är vilda katter som hon tagit hand om.

– Jag gör dem tama, och sedan ser jag till att de blir kastrerade, säger hon. Det finns nog med vilda katter här, och då är det bättre att ta hand om dem än att skaffa nya.

Kicki trivs bra i byn Lövänget, och hon är lyrisk när hon talar om grannarna.

– Här är grannarna rent fantastiska, säger hon. Grannarna har koll på gården då jag är borta och kollar om det lyser och behöver jag hjälp med gräsklippning och snöskottning ställer alltid någon upp. Och ibland kan man hitta en påse med sik på grindstolpen eller i brevlådan när man kommer hem.

På tisdag fyller Kicki 60 år. Och då är det fritt fram för vänner, grannar och bekanta att komma på Öppet Hus hemma hos henne.