Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kia Kullander berättar med textil och emalj

/

Med hård emalj och mjuk textil sätter Kia Kullander stämningar och berättar om komplicerade skeenden.

Annons

Kia Kullander från Falun är i grunden textilkonstnär, med examen från Konstfack 1967. För tio år sedan anmälde hon sig till en kurs i emalj. En teknik och ett material som skiljer sig i allt väsentligt från textilen.

– I början var det svårjobbat. Jag titta på vad andra gjorde och försökte göra lika. När jag släppte det gick allt mycket lättare, säger Kia.

Hon upptäckte att hon kunde använda samma screentryck-ramar när hon skapade sina emaljer som hon ändvände för att trycka på tyg.

Det fungerar mer än väl. De arbeten hon visar i Leksands kulturhus är mogna och självsäkra verk. Stora i format men nedtonade i uttryck och avskalade på detaljer.

Hon arbetar gärna i serier, där objekten är beroende av varandra och berättar om skeenden. Till exempel i sviten "Vi tar hand om de vilsekomna" som likt en rebus låter betraktaren följa en flykting från sitt hemland, till fots över ökenlandskap via båtar till en slags mottagningskommitté av sjuksystrar. Samma systrar återfinns i verket "Beredskap" där kvinnofigurerna vakar intill en blodröd fantasiväxt, ett hjärta kanske?

I andra verk sätter Kia mer stämningar, som i "Nattens trädgård" utförd både i textil och i emalj där hon låter jättestora stiliserade blommor i svart och vitt växa upp ur marken. Det är grafiskt snyggt och samtidigt lite oroväckande - på ett bra sätt.

Arrangör för utställningen är Leksands konstsällskap som också står som värd för en utställning om konstnärssläkten Dardel som öppnar i kulturhuset på lördag.

Släkten Dardels relation till Siljansbygden började med kabinettskammarherre Fritz von Dardel som 1863 besökte Leksand på uppdrag av kung Karl XV för att ledsaga en italiensk prins Amadeus. Han återvände 1885 och 1893, besök som resulterade i ett flertal målningar och teckningar.

Senare kom de konstnärliga barnbarnen Fritz och Georges att ansluta till konstnärskolonin vid Siljan och köpa egna gårdar. Kusinen Nils Dardel var ofta sedd gäst hos Georges von Dardel på gården Gnaget i Styrsjöbo där han bland annat hjälpte till att dekorera flera rum i fantasifull dalastil.

Utställningen om släkten Dardels konstnärsliv i Leksand pågår i kulturhuset till och med 26 mars.

Ladda ner den nya DT-appen i Appstore för Iphone eller här i Google play om du har en telefon med Android

LÄS MER: Här hittar du fler artiklar från DT Kultur.

Följ kulturens recensioner och reportage: gilla DT Kultur på Facebook.

Annons