Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kerstisgården gästas av textilkonstnär

Det var 17 år sedan sist, då befann sig utställningarna i Stockholmsområdet. Det är med en viss nervositet som Laila Oscarsson nu ställer ut på Kerstisgården i Gagnef.

– Det känns lite oroligt, de här vävarna är ju mina barn. Man vet inte vad folk ska tycka, säger Laila Oscarsson.

Fast det vet hon nog, hon lät folk komma på en för-premiär i helgen och responsen var väldigt god.

Hennes motiv är abstrakta, naivistiska, och naturtrogna. Vissa bilder kan man försjunka sig i länge, så som den abtrakta bilden av Islands kraftfulla natur, mitt bland sten och lavar.

Andra slår en med dess skönhet, som vattnet vid Oskarshamn.

Det är inte första gången hon ställer ut, även om det var längesedan.

– Mellan 1990 och 1999 ställde jag ut en massa i Stockholmsområdet, förklarar hon.

1990 var även det år då hon la sitt jobb åt sidan och utbildade sig till yrkesvävare.

– Jag sa upp mig från jobbet på Täby kommun, och började ägna mig åt textilier på heltid. En chansning, men ibland måste man våga, säger hon.

Även om hon har vävt ända sedan 1960-talet, så blev det nu på riktigt. Från att rita upp bilderna, till att färga garner, och ta emot beställningar.

Och även om hon numera är pensionär så har hon fortsatt med vävandet. På vinterhalvåret bor hon med maken i Täby. På somrarna bor hon i Nordbäck i Gagnef.

– Jag tog till vara på min talang tidigt. Jag leker med textilerna. Ibland går jag som i en dimma när jag tänker ut bilder, då är det nog svårt att prata med mig, säger hon och skrattar.

Men det var först när den lokala konstnären Dan Nygård föreslog att hon faktiskt borde ställa ut dem i en lokal och inte bara hänga ut dem, som det blev av.

– Ja först hängde vi ut dem på laduväggarna, när det regnade tog vi in dem, när det blev sol åkte de ute igen. Jag har ju många bilder som "blir över", som man inte vet vad man ska göra av riktigt. Nu får de sin plats, berättar Layla Oscarsson.

15 verk hänger inne på Kerstisgården, och utställningen kommer vara öppen den 20 och 21 augusti.

Läs också: Bibi Lovell tolkar myter och natur i textila verk

Läs mer om Gagnef här

Ladda hem nya versionen av DT:s Iphone-app här

Ladda hem nya versionen av DT:s Android-app här