Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Keolis och Sambus fick avtalen

Det blev inga överklaganden av den stora tioåriga upphandlingen av kollektivtrafik i Dalarna så nuvarande bussoperatörer Keolis och Sambus fortsätter att köra

Det var nervöst in i det sista, skulle Nobina än en gång överklaga kollektivtrafikupphandlingen i dalarna likt de gjorde vid förra upphandlingen trots att de avstått från att lämna anbud.

Så både Region Dalarna och Dalatrafiks tjänstemän väntade nervöst på att telefonväxeln på förvaltningsrätten i Falun skulle öppna så att man kunde få svar på om den nya upphandlingen också hade överklagats per brev eller via e-post under måndagsdygnet.

– Det finns inga överklaganden av upphandlingen vare sig när det gäller Dalatrafik eller Region Dalarna, konstaterade Dalatrafiks Claes Annerstedt.

Han bokade genast in kontraktsskrivande med Keolis vd Magnus Åkerhielm.

Kontrakter undertecknades på tisdagseftermiddagen och Magnus Åkerhjelm berättade om lyckönskningarna från en av hans chaufförer om 13 års fortsatt samarbete med Dalatrafik.

Vi tackar för förtroendet att köra i Dalarna. Det ligger oss varmt om hjärtat att göra ett fortsatt bra jobb, sa Keolis vd som närmast planerar att sätta in fem nya bussar.

Keolis har 250 chaufförer och med servicepersonal har man 280 anställda i Dalarna.

Avtalet med Sambus är ännu inte undertecknat:

– Ansvarig på Sambus kunde inte förrän på fredag så då skriver vi kontraktet med dem, säger region Dalarnas chef Göran Carlsson.

Därmed sätts punkt för flera års överklaganden av den stora upphandlingen av busstrafik i Dalarna.

Den tio dagar långa avtalsspärren efter Region Dalarnas tilldelningsbeslut har nu löpt ut och förvaltningsrätten i Dalarna har inte fått in någon begäran om överprövning.

Keolis kommer nu att fortsätta att köra tätortstrafiken i Falun och Borlänge och samverkansbolaget SamBus för övrig busstrafik i Dalarna.

Region Dalarna räknar med att kostnaderna kommer att minska kraftigt då man drabbades av stora extrakostnader i samband med den akuta tidsnöden som uppkom i samband med direktupphandlingen.

Den nya trafiken ska starta 3 juli 2016 och avtalet kommer att gälla fram till och med juni 2026 med möjlighet till förlängning ett plus ett år.

Det totala anbudspriset ligger på 599 miljoner/år som kan jämföras med 2015 års budgeterade trafikkostnader på 698 miljoner kr.

Det totala antalet fordon som upphandlats är 405, varav 226 stora bussar och resten mindre bussar som kan användas i servicetrafik och linjetrafik under lågtrafiktider samt specialfordon/taxifordon för servicetrafiken.