Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kenneth Johansson ny landshövding i Värmland

Under torsdagen utsåg regeringen dalariksdagsman Kenneth Johansson (C) till ny landshövding - i Värmland.
– Det kom mycket överrumplande. För 14 dagar sedan ringde Annie Lööf upp mig och frågade om jag var intresserad av jobbet. Jag blev så överraskad och förvånad att jag fick lov att sätta mig ned på stolen, säger Kenneth Johansson.

56-årige Kenneth Johansson från Falun har varit dalariksdagsman i 14 år. I dag är han en av partiets tungviktare i riksdagen, bland annat som socialutskottets ordförande. För 14 dagar sedan ringde partiledaren Annie Lööf upp och frågade om han ville bli landshövding - i Värmland.
– Frågan ställde mig totalt. Jag fick lov att sätta mig ned och ta mig för pannan. Det här var något jag inte ens hade reflekterat över. Det är ju inget jobb man söker, säger han.
Efter fem dagars betänketid tackade han ja.
– Inte för att jag tvekade, men jag fick lov att ta upp detta med familjen - och några få andra. Jag besökte bland annat min vän Gunnar Björk, tidigare landshövding i Dalarna. Under en middag med våra fruar fick han berätta hur det är att vara landshövding - i praktiken. Efter den kvällen kände vi - jag och min familj - att det här var rätt steg att ta, säger han.

Han har inte tröttnat på riksdagsarbetet.
– Nej, men jag har suttit här länge och detta är en stor ära. Min partiledare och min regering vill att jag gör detta. Jag ser det också som en naturlig fortsättning på min karriär. Jag var överraskad, men nu är jag stolt och glad över att bli Värmlands och regeringens talesperson, säger han.

Att det blev just Värmland ser han bara som positivt.
– Dalarna och Värmland liknar varandra i så mycket, bland annat i frågor som jordbruk, skog, jakt, fiske och behov av infrastruktur. Det här är frågor som jag verkligen vill jobba med. Jag har redan börjat sätta mig in lite i jobbet. I sommar ska jag också resa runt privat i länet och besöka olika platser och de vänner jag samlat på mig under åren, säger han.
Han börjar jobbet den 1 oktober, då företrädaren Eva Eriksson avgår.
– Då flyttar jag in i residenset i Karlstad. Det är ju boplikt i det här jobbet. Min fru Viola kommer pendla mellan Falun och Värmland, säger han.
Han kommer inte överge Dalarna.
– Nej, jag kommer besöka Falun och Dalarna regelbundet. Vi behåller vår bostad i Falun. Jag är så oerhört tacksam för den tid jag representerat Dalarna i riksdagen. Under alla dessa år har jag känt ett starkt stöd från dalfolket. Det glömmer jag aldrig. Jag vill tacka alla för det, säger Kenneth Johansson.

Ny på dalabänken efter Kenneth Johannson blir troligtvis Lena Reyier, ordförande för Centerpartiet i Dalarna och oppositionsråd i landstinget.
– Men jag har inte alls tagit ställning till det. Jag är lika överrumplad jag. Jag är ordförande i länet - och måste också tänka på det uppdraget. Jag måste få chansen att tänka över saken i några dagar, säger Lena Reyier.