Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kd-nej till höghus i Grönklitt

Kristdemokraterna i Orsa reserverade sig i kommunfullmäktige mot beslutet att godkänna detaljplanen för Grönklittstoppen.
– Vi har som enda parti sagt nej till överexploatering av Grönklitt med höghus på toppen. Idyllen kommer att förlora sin charm, säger Ulf Björklund, ordförande för Kd i Orsa.

Den detaljplan som kommunfullmäktige sa ja till syftar till att möjliggöra byggandet av cirka 50 - 70 bostadslägenheter i maximalt fyra våningar utöver suterräng med ski-in/ski-out-läge. Den befintliga parkeringsplatsen i områdets östra del ingår också i planen för att säkerställa parkeringsplatser till toppstugan och bidra med parkeringsplatser till bostadsområdet.

I kommunfullmäktige yrkade Bengt-Åke Svahn, Kd, på avslag, men fick inget gehör. I den reservation som han och partikollegan Barbara Sundberg lämnade framhåller de att byggnader med fyra våningar inte hör hemma i ett fritidsområde som Grönklitt och särskilt inte på själva toppen.

– Området tappar mer och mer sin karaktär av rekreationsområde med närhet till natur och miljö. Ny byggnation i området måste mer naturligt och diskret smälta in i miljön än vad planen tillåter i detta fall.

I reservationen säger Bengt-Åke Svahn och Barbara Sundberg att stadsmänniskor som kommer för avkoppling och naturupplevelser söker sig av naturliga skäl inte till höghusbyggnader som man lämnar bakom sig för miljöbyte och avskildhet från stadssamhället.

– Att det första man ser framför sig i skidspåret eller stigen när man närmar sig Grönklitt är höghus kan inte skapa en fortsatt positiv bild av vårt fina friluftsområde. Att enbart ekonomiska skäl ska ligga till grund för exploatering av Grönklitt är främmande för oss.