Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD-kritiker mot Region Svealand får partiledningens stöd

Kristdemokraternas partiledning säger nej till förslaget att dela in landet i sex nya storregioner. Tidigare har KD i Dalarna sagt ja.
– Detta är en seger för demokratin, säger Katarina Gustavsson, ordförande KD Falun, som kritiserat KD Dalarnas ställningstagande.

Under måndagen meddelade Kristdemokraternas partiledning att partiet säger nej till förslaget om storregioner.

– Partiet har kommit fram till att sex storregioner i landet är för få. Vi i Dalarna har tidigare ställt oss bakom det eftersom vi ser det som fördelaktigt för Dalarna. Att andra län tycker annorlunda än vi har jag full respekt för. Liksom partiet tycker vi också att staten måste se till att länen får bättre förutsättningar att utvecklas. Det kritiserade vi också förslaget för, men sa ändå ja, säger länsordförande Torsten Larsson.

Han ser inte partiets beslut som ett nederlag. I september sa Region Dalarna och Landstinget Dalarna ja till förslaget. KD röstade ja.

– KD har ett rikstingsbeslut på att partiet är för storregioner. Nu tycker partiledningen i ett rikspespektiv att sex storregioner är ett för litet antal storregioner. Partiet är ändock som vi för att länen och landstingen ska bli färre. Statens roll måste bli tydligare. Regionerna måste får mer resurser. Om inte det blir så bör vi förstatliga hela sjukvården, säger han.

KD Faluns ordförande länet, Katarina Gustavsson, har tidigare kritiserat KD Dalarnas beslut att säga ja till förslaget om Region Svealand.

– Jag är så glad. Detta är en seger för demokratin. Storregioner är ett elitprojekt över folkets huvuden. Nu är jag så glad över att Ebba Busch Thor och partiledningen lyssnat på fotfolket. Det förslag som presenterats om storregioner är ett ofullständigt förslag. Förslaget ger inte regionerna mer resurser, säger hon.

I länet pågår en namninsamling för att tvinga landstinget att arrangera en folkomröstning om Region Svealand. Katarina Gustavsson är en av initiativtagarna.

– Vi KD i Falun och andra partikamrater i länet får in otroligt mycket namnunderskrifter mot storregionen. Likaså får Dalarnas Sjukvårdsparti och Moderaterna. Vi samarbetar mycket bra. Ingen av oss gör detta under någon partibeteckning. Vi gör det för folket, tillsammans för demokratin, säger Katarina Gustavsson.