Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD Dalarna säger nej till Natomedlemskap inför rikstinget

/

Natofrågan har blivit en het politisk potatis. Kristdemokraternas ledning vill nu göra gemensam sak med övriga allianspartier och kräva ett svenskt medlemskap. Gamle riksdagsmannen och EU-parlamentarikern Lennart Sacrédeus (KD) är kluven.
– Jag är positiv till Nato, men ett krav från oss skulle polarisera frågan. Jag vill hellre se en förutsättningslös utredning som kan få Socialdemokraterna med på tåget, säger han.

Annons

Lennart Sacrédeus är i grunden för Nato. Han är också en av de kristdemokrater i landet som kanske är mest insatt i internationell säkerhetspolitik. Mellan 1999 och 2004 var han ledamot i Europaparlamentets Försvars- och Utrikesutskott. Han - och även hela Daladistriktet - hoppas att partiet avvaktar ett beslut om Natomedlemskap.

– Jag vill först se en förutsättningslös utredning. Detta för att inte polarisera frågan politiskt och stöta bort socialdemokraterna. Om vi ska gå med i Nato måste vi i slutändan ha en bred politisk enighet. Det betyder i praktiken att Socialdemokraterna måste vara med. Ett beslut om Nato från vår sida riskerar att dra in prestige i frågan. Det i sin tur skulle kunna innebära att frågan om Nato skjuts långt in i framtiden, säger han.

Nyligen beslutade Centerpartiet att ställa sig bakom en ansökan om medlemskap i Nato.

– Jag sympatiserar med centerns åsikt att vi måste ha med oss Finland vid ett inträde. Vi är ett brödrafolk med en 600-årig gemensam historia. Vi är ödesbröder med Finlands folk. Vi bör därför synkronisera oss säkerhetspolitiskt med dem, säger han.

Sacrédeus sticker inte under stol med att situationen är exceptionell.

– Rysslands aggressivare hållning är ett problem. På ett häpnadsväckande sätt har de brutit mot folkrätten. Fördelen med ett Natomedlemskap är att artikel 5 säger att vi får hjälp i en krissituation - eller ska hjälpa andra medlemmar. Samtidigt måste vi utgå från vad som är bäst för oss. Jag anser att en förutsättningslös utredning om Nato är bäst väg att gå. Det kommer ena och ge nationell enighet i frågan. Ett krav från Alliansen kan söndra, säger Sacrédeus.

På torsdag den 8 oktober inleds Kristdemokraternas riksting. Dagen efter ska de 300 ombuden avgöra frågan om Nato. Lennart Sacrédeus är en av elva ombud från Dalarna.

– En partiledning brukar få som den vill. Samtidigt är oenigheten i frågan stor ända upp i högsta ledningen. Jag kommer plädera för min sak. Jag hoppas att vi avvaktar till förmån för en stor och fristående nationell utredning. Jag tror att det skulle vara bästa sättet att få Socialdemokraterna att tänka om. Det Peter Hultqvist gör visar ändå att han är den försvarsminister som på många decennier som ser problemet, säger Lennart Sacrédeus.