Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Katastrofdåligt" år för tjädern

År 2012 har varit "katastrofdåligt" för tjädern. Det hävdar Tjäderkommittén Tjäderobservatörerna och menar att det extremt dåliga vädret påverkat såväl leken som kycklingarnas överlevnadsmöjligheter.

Tjäderobservatörerna är en ideell intressegrupp, där Göran Rönning är ordförande. Han är bosatt i Gimsbärke, bedriver tjäderforskning och har under många år följt utvecklingen på tjäderlekplatser i bland annat Gagnef, där han också initierat en reservatsbildning av en "optimal" tjäderbiotop.

Han har i flera debattinlägg gett det moderna skogsbruket skulden för att tjädern på många håll minskar.

Nu konstaterar han att samstämmiga uppgifter tyder på att årets tjäderföryngring är rekordlåg.

– Uppgifterna bekräftas också av fågeljägare som rapporterat om sina iakttagelser, säger han.

Göran Rönning menar att vädret i våras, då hönorna besökte lekplatserna för parning, var så dåligt att det påverkar föryngringen.

– De äggkullar som senare påträffades var små, bara tre-fyra ägg per höna, vilket är ungefär hälften jämfört med normalt, fortsätter han.

De kycklingar som ändå kläcktes fram hade därutöver stora svårigheter att finna tillräckligt med larver och insekter för att överleva de första veckorna, som totalt sett var både nederbördsrika och kyliga.

– Jag är personligen mycket bekymrad när det gäller tjäderns framtid i Sverige, säger Göran Rönning.