Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Katarina körde upp – för motorsågskort

En glad Katarina Hellgren konstaterar att hon klarat uppkörningen för motorsågskörkort.

– Jag trodde inte att jag skulle kunna lära mig det här på så kort tid.

Katarina är en av ett halvdussin deltagare – allt från nybörjare till yrkesverksamma skogsarbetare – som gått en motorsågsutbildning för Stig Bergström.

– De har utbildats för både A- och B-körkort, vilket innebär att de får både hugga ved och fälla träd, säger kursledaren.

Häromdagen avlade de – i närheten av Molnbyggen – prov för motorsågskörkort med Erik Fallgren, Säker Skog AB, som provledare.

Katarina Hellgren berättar att hon så sent som i våras "i princip" aldrig hållit i en motorsåg.

– Men när köpte en skogsfastighet bestämde jag mig för att se om jag kunde lära mig grunderna i motorsågshantering och tack vare Stigs stöd har det gått över förväntan, säger Katarina, som "bara slirade" lite på teorin.

– Jag är väldigt nöjd och har haft jättekul, tillägger hon.

Kursdeltagarna, som inledde utbildningen i mitten av juni och deltagit i nio utbildningsträffar, berättar att de haft trevliga och lärorika diskussioner, deltagit i en skogsdag i Siljansnäs och – utöver alla praktiska övningar – tittat på utbildningsfilm.

– Överlag gick det bra för kursdeltagarna under uppkörningen, men kursen och proven visar att det är nyttigt även för erfarna skogsarbetare att fräscha upp kunskaperna, säger Stig Bergström.