Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Katarina Björns kläder berättar

Akvarell, textil
Borlänge biblioteks konsthall
Utställningen visas till och med 5 september

Annons

Katarina Björn är utbildad bild- och textilkonstnär, senast vid Konstfack i Stockholm. Under många år arbetade hon främst med måleri i olja. I dag är oftast akvarellfärger och textilier hennes arbetsmaterial.

I Borlänge visar hon ett tjugotal verk. Akvareller och större textilier utförda med broderi, konstsömnad och applikation.

Centralt i samtliga verk är någon form av klädesplagg. Tröjor, skjortor, klänningar och byxor. Plagg utan bärare, textilier som i sig själva och genom vad de representerar står för en slags gestaltning.

I akvarellerna arbetar Björn i serier. I en rad verk återkommer hon till samma klädesplagg, en klänning, en blus eller en t-shirt och låter plaggen möta nya sammanhang och miljöer.

Det är skira målningar, tunn i färgen och men med säkerhet i penseldragen.

I de textila verken använder Björn begagnade plagg och tyger. Hål, nötningar och missfärgningar redovisas och integreras i verket. Bakgrunden till kläderna är nyttotextilier; lakan, filtar, möbeltyger och handdukar.

Björn låter textilierna växa ihop genom att brodera in det underliggande mönstret i plagget ovanpå. Ett möbeltygs gula blommor återkommer i ett par jeans och en pläds slingrande blommönster upprepas i brodyr på plagget som placerats ovanpå.