Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kastar in handduken

Landstingets vänstermajoritet väljer att kasta in handduken genom att ännu en gång höja landstingsskatten, nu med 50 öre. Sparkraven i landstinget, som för ett år sedan benämndes som stålbad och undantagstillstånd, har visat sig otillräckliga. Ledningen har mörkat verkligheten när den under senare tid har hävdat att ekonomin är på rätt väg. Kostnaderna för länets sjukvård fortsätter att blöda. Det är sanningen.

Nu får de med de lägsta inkomsterna i Dalarna betala för sparåtgärder som har visat sig vara otillräckliga. Landstingsskatten är, till skillnad från den progressiva statliga skatten, en platt skatt och slår därför hårdast mot dem med små inkomster.

Socialdemokraterna har med hjälp av sina stödpartier röstat igenom två tidigare skattehöjningar under senare år, 2002 och 2005. Vid den tiden hette det att åtgärden var en tillfällig förstärkning av kassan. Så kommer det förmodligen också att argumenteras när landstinget senare i höst ska fatta beslut om den nu aviserade budgetförstärkningen.

Men det vore att tala mot bättre vetande. Erfarenheten visar snarare att skattehöjningar leder till minskad vaksamhet över kostnadsutvecklingen än en målmedveten ekonomistyrning i syfte att uppfylla de löften som gavs i samband med skattehöjningsbeslutet.

Beskedet från Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet i går kom oväntat. Landstingsfullmäktige höll sammanträde så sent som i måndags, utan att den politiska ledningen varslade om en ekonomisk utveckling som skulle kräva en höjning av skatten. Därför är det inte särskilt förvånande att allianspartierna är kritiska till förslaget om att åter höja skatten.

Oppositionen kan hämta goda argument för sin kritik ur det faktum att landstingets skatteintäkter har ökat och att ekonomin också förstärkts med hjälp av, bland annat, återbetalda försäkringspengar. Samtidigt måste också allianspartierna och Dalarnas sjukvårdsparti rannsaka sina insatser: Det som nu kommit i dagen tyder ju på att oppositionen borde ha ställt tuffare krav på besparingar.

Förslaget om en ny skattehöjning i landstinget väcker känslor av olika slag. Befolkningen i Mora, som förlorat BB-avdelningen, och invånarna i Ludvika som mist akutsjukvården, kan känna bitterhet över att landstingsledningen inte tidigare valt en skattehöjning för att rädda "deras" vitala delar av länssjukvården.

Skattehöjningen nästa år lär inte förändra förutsättningarna i Mora eller Ludvika.