Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kastade ölburk på marken - åtalas

En 60-årig kvinna ska ha kastat en ölburk och petflaska på marken.
Nu åtalas hon för nedskräpning.
– Nu får tingsrätten avgöra om hon har skräpat ned eller inte, säger åklagare Jimmy Skogström.

I slutet av juni ska en 60-årig kvinna ha druckit alkohol i Läroverksparken i Falun – och för det åtalas hon för brott mot ordningslagen.

Dessutom ska hon, vid samma tillfälle, ha kastat en ölburk, en petflaska och en plastkork på marken. Därför åtalas även 60-åringen för nedskräpning – vilket är ovanligt, enligt åklagare Jimmy Skogström.

– Det är inte ofta det kommer hit. Oftast sträcker en polis fram en böteslapp och säger: "erkänner du det här?". Det hade inte personen gjort i det här fallet, och då är jag skyldig att åtala. Nu får tingsrätten avgöra om hon har skräpat ned eller inte.

– Men de flesta erkänner ju och tar böteslappen, säger han.

Vilka påföljder kan vara aktuella?

– Det är rena penningböter. Inga jättesummor. Men du får inte skräpa ned i den allmänna offentliga miljön, att kasta en hamburgarkartong eller en kebablåda på stan, eller ölflaskor omkring dig, säger åklagare Jimmy Skogström.

60-åringen förnekar nedskräpningen och bestrider ansvar för alkoholförtäringen.