Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kärlekssagan som gav Dalarna en prins

Under tisdagskvällen kom beskedet att prins Carl Philip och prinsessan Sofia hade fått en liten dalaprins på Danderyds sjukhus.
Här följer kärlekshistorien som ledde fram till gårdagens lycka. En resa via en trevande lunch och go-cart.
2014 var DT först ut att få en exklusiv intervju med prinsparet efter förlovningen, där de kunde berätta om sin kärlek för varandra.

Annons

Prins Carl Philip klippte navelsträngen själv, och det var en märkbart rörd och tårögd prins som mötte media vid presskonferensen klockan 21.30 i går kväll.

Prinsessan Sofia födde en liten pojk.

– För mig och min fru är det här självklart en stor dag med massa känslor. Det har varit en väldigt omtumlande dag, berättade prins Carl Philip vid presskonferensen.

Och känslor, det har det funnits gått om hela tiden. För två år sedan berättade de om sin kärlek för DTs reporter Ragna Fahlander.

De tittade lite blygt på varandra, och sedan sa det klick, redan vid första träffen.

Det berättar Sofia Hellqvist och prins Carl Philip.

Andra träffen förvandlades till en tävling, och nu har de till sist vunnit varandra.

– Jag är här av den vackraste anledningen i världen, och det är kärleken. Så länge den är stark så är jag stark, säger Sofia om det framtida livet som prinsessa.

Att DT skulle få första och enda intervjun med de nyförlovade var självklart för Sofia Hellqvist. Hon är ju uppvuxen med Mora tidning.

– Det känns rätt. Vi har fått ett enormt stöd från hela landet, men särskilt härifrån Dalarna, säger hon och talar om känslan av trygghet när hon passerar Älvdalen-skylten på vägen hem. I Kåtilla har hon ett eget rum kvar i föräldrarnas hus, och Älvdalen räknar hon som en av de vackraste platserna i världen.

– Det är det bästa val mina föräldrar gjort att flytta tillbaka, säger Sofia som minns en uppväxt fylld av aktiviteter - teater, dans, sång, basket, skidor, orientering, pistolskytte... Hon är en sådan som tar vara på möjligheter, som inte står kvar på stationen när tåget gått.

Prins Carl Philip talar om den värme och respekt han mött i Älvdalen. Trots att hans hembygd är en miljonstad känner han sig hemma i kommunen där varje invånare har en kvadratkilometer att röra sig på.

– Folk är vänliga. Jag trivs med att komma hem till Sofia, där finns samma känsla som jag är van vid från min egen familj, säger han.

Det har gått precis en vecka efter förlovningen och prinsen förklarar hur det känns.

– Underbart. Helt rätt. Det är som att komma hem. Vi har inte hunnit träffas så mycket för Sofia har varit i Almedalen... men jag har ändå varit lycklig hela veckan, säger prins Carl Philip och berättar att han var spänd inför frieriet.

– Jag var nervös och laddad. Hela kroppen kändes som den pulserade. Jag vaknade flera gånger nätterna innan, jag vet inte om Sofia märkte det. Jag ville att det skulle vara en överraskning, säger han.

– Han lyckades överraska mig, men jag tyckte nog att han var märkligt pigg den morgonen, säger Sofia som annars är den av de två som vaknar vid sex, sju på morgonen och vara redo för dagen.

Och nu var prinsen klarvaken, gick ner på knä, och fick förstås sitt "ja".

Ringen glittrar i solen som gassar, och det är ingen tvekan om värmen mellan de nyförlovade. Några minuter in i intervjun tar de varandras händer, och sitter så genom hela samtalet.

Berätta om första mötet?

– Vi träffades på en lunch. Jag satt där med några vänner, och du kom in med en vän till dig, som kände mina vänner. Det sa klick på en gång, säger prins Carl Philip, vänd mot prinsessan Sofia.

– Vi kollade lite blygt på varandra, och visst sa det klick, men att det skulle sluta på det här viset kunde jag aldrig tro. Alla som känner Carl Philip märker på en gång att han är en otroligt ödmjuk, varm och snäll person. Det ser man i dina ögon direkt och vem kan motstå det. Ju mer jag lärde känna dig, desto mer växte det, säger Sofia Hellqvist.

Andra träffen då?

– Det var att du frågade om jag skulle hänga med på go-cart. Du ville väl visa dina racing skills, säger Sofia retsamt till prinsen.

Här kryper det fram att den där första dejten förvandlades till tävling, även om prins Carl Philip först skrattar lite avvärjande, så får han erkänna.

– Jag tänkte att det bara skulle bli lite lugnt åka, men så hade vi andra kompisar som drog iväg och då flög fan i mig, och jag tänkte "helskotta heller", säger prinsen vars tävlingsinstinkt vaknar när det gäller motorsport.

– Jag hade superkul, och han lyckades ju. Jag tror att vi vann, säger Sofia Hellqvist. Och nu handlar det nog inte längre om go-cart, utan om kärleken.

Ni har varit ett par i snart fem år. Vad är det för skillnad att vara förlovade?

– Den största förändringen är väl att folk fått möjlighet att komma fram och gratulera, när jag var i Almedalen, men även på gatan i Stockholm. Nu får vi göra saker tillsammans, har bättre riktlinjer och vet vart vi är på väg. Det är lite luddigt innan man tagit det här steget, säger Sofia Hellqvist.

Hur hon ska representera är inte bestämt än. Även innan förlovningen har Sofia Hellqvist varit inbjuden till familjearrangemang som Madeleines bröllop och Estelles dop. Nu är hon självskriven gäst på offentliga tillställningar där Carl Philip medverkar. För prinsen är ett en stor glädje att de nu kan framträda tillsammans.

– Det var så härligt att göra det där pressmötet i fredags när vi berättade om förlovningen, att äntligen ha Sofia vid min sida, att det är vi.

– Det var en enorm trygghet i det, en känsla som jag inte känt innan. Jag har ju varit med mina föräldrar, och mina systrar har haft sina män. Nu har jag äntligen min älskling, min trygghet, säger prins Carl Philip.

Framtiden då?

– Först ser vi självklart fram emot bröllopet. Barn ska vi naturligtvis ha i framtiden, men vi tar verkligen ett steg i taget, säger Sofia Hellqvist.

– Nu vill vi leva, göra saker tillsammans, njuta av att vara vi, säger prins Carl Philip.

Både prinsen och Sofia Hellqvist arbetar heltid och lite till. När DT träffar fästfolket i Falun kommer hon alltså direkt från den kokande idégrytan i Almedalen där hon spridit information om organisationen Project Playground.

– Det är världens bästa jobb, jag brinner för det och känner att vårt arbete gör skillnad, säger Sofia Hellqvist.

Paret konstaterar att engagemang ofta smittar av sig i ett förhållande. Prinsen är intresserad och sitter i styrelsen för Project Playground. Sofia i sin tur är ett bollplank när han vill testa idéer i sitt arbete som grafisk formgivare.

– Det står en stark kvinna bakom varje framgångsrik man, säger Sofia och skrattar.

– Det står en stark man bakom varje framgångsrik kvinna, kontrar prinsen.

– Nej, vet du, det är kombinationen, vi stöttar varandra, säger båda.

– Som jag sa på pressträffen när vi förlovat oss – äntligen är vi ett team, och vi är ett bra team, säger prins Carl Philip.

Ni arbetar hårt båda två, hur ser en bra dag ut, när ni inte jobbar 110 procent?

– Landstället i Trosa som är vårt andningshål, som vi värdesätter enormt mycket. Ibland känns det som det enda ställe i världen där vi får bara vara vi. Vi klipper gräset, spikar upp saker, går långa promenader och gosar med vår borderterrier Siri, säger prins Carl Philip och Sofia – som så ofta börjar den ena på meningen, och den andra fyller i.

Förutom det, hur kopplar ni av?

– Min bästa avkoppling är yogan, som är en stor del av mitt liv. Och så naturen, och att komma hem till Älvdalen. Jag är social, men behöver vara själv ibland, säger Sofia Hellqvist som också gillar att läsa.

– Jag är allätare. På sistone har det varit berättelser från verkligheten, sorgliga öden – allt ifrån förintelsen till prostituerade flickor i Indien... Men jag kan lika gärna läsa en kärleksroman, du vet, samma historia varje gång, men jag älskar det lika mycket, säger Sofia.

– Du menar den som började på en gocart-bana? säger prins Carl Philip och ler.

Prinsens gillar motorsport, som han ägnat sig åt sedan han var liten. Han kör racing sex helger om året, totalt tolv race.

– För mig är det min avkoppling, ett sätt att koppla av från allt annat. Racing kräver fokus. När jag hoppar in i bilen så är det bara där och då som gäller. Det finns inte en chans att tänka på annat för då bommar man och sitter i räcket, säger prins Carl Philip.

Ni gillar båda att åka skidor. Blir det Vasa-stafetten nästa år också?

– Vi får se, vi jobbar båda så mycket och hinner inte träna. Vi kör i Älvdalen, och i vintras gick det att göra rundor på Gärdet i Stockholm, säger prinsen.

Nej, det var inte i Vasa-spåren som han för första gången besökte Älvdalen. Det gjorde han redan under militärtjänstgöringen då han tränade vinterkrig i Trängslet.

I vintras när paret åkte Vasastafetten hade Sofia Hellqvist varit sjuk veckan innan, men hon genomförde ändå sin sträcka.

– Det man har tagit på sig, det genomför man, säger Sofia Hellqvist som är glad att prinsen som åkte första sträckan väntade in henne i Eldris.

Solen värmer. Vi har pratat i över en timme. Stämningen är avslappnad och intervjun får ta den tid den tar. När paret reser sig kommer en grålockig dam från Norrköping och ber blygt att få ta en bild. De poserar vänligt, precis som de gör lite senare nere vid Faluån, när två unga killar tvärbromsar och hoppar ur bilen med smartphones i högsta hugg.

Nu är du en offentlig person, Sofia. Hur hanterar du kändisskap och skvaller?

– Det är nog en anledning till att vi inte tagit det här steget tidigare. Jag har velat vänja mig, det är en successiv process att bli igenkänd hela tiden, från att inte har varit det.

– Det jag haft med mig från början är att jag har en stark identitet och självbild. Det är ju både bu och bä i rapporteringen, men jag vet vem jag är och vilka värderingar jag har. Så har det varit ända sedan jag var liten. Det är viktigt att alltid känna igen sig själv, oavsett vad folk säger.

Prins Daniel kommer ju från en liknande bakgrund, från Ockelbo. Har du fått råd av honom?

– Oja, Daniel har många bra råd, vi pratar ganska mycket, säger Sofia Hellqvist som känner sig trygg inför det framtida livet som prinsessa.

– Jag är här av den vackraste anledningen i världen, och det är kärleken. Så länge den är stark så är jag stark, säger hon.