Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kärlek, våld och flott flottare – opera på bygdens eget vis

Carmen har blivit en kraftfull fäbodkulla och matadoren en blommig machoman – en flottare med färg.
På onsdag är det premiär för operan Carmen i Dala-Floda. Anpassad till lokala förhållanden under namnet Uggle Carin.

DT hälsar på under en repetition i en källarlokal i Stockholm, där vardagsklädda sångare gör ett första genomdrag av operans fyra akter. Än ser det alltså lite påvert ut, men i helgen ska scenografin vara färdigsnickrad i Floda, när repetitionerna inleds på dansbanescenen i Strandbackens folkpark.

Den lokala förankringen är viktig under Dala-Floda operafest som firar sitt sjätte år med att göra Carmen. Tillsammans har konstnärliga ledaren Anna Eklund-Tarantino och regissören Lotta Lindqvist skrivit om handlingen, de gräver där de står och anknyter till bygdens historia. Dramatiken utspelar sig i 1940-talets Dala-Floda.

Carmen själv heter alltså heter Carin och är fäbodkulla, medan de spanska militärerna blivit norrmän som flytt över gränsen undan nazisterna.

Utanför rep-lokalen provar en Joa Helgesson jackan med påsöm som ska pryda flottaren Eskil Nilsson, i originalet matadoren Escamillo.

– Flottare är i alla fall djurvänligare, men det var nog ungefär lika macho att vara flottare. De var ju ofta i livsfara när de högg upp timmerbrötar som fastnat i älven, säger Joa Helgesson.

Han gläds inte bara åt kostymens blommiga färgprakt, utan även åt att få sjunga baryton-arior just i Dala-Floda. Morfar var snickare i Äppelbo, och där tillbringade Joa sin barndoms somrar.

Inne i repetitionslokalerna pågår knivslagsmål. Och Paulina Pfeiffer som spelar Carmen-Carin dansar, lite halt är hon efter att ha stukat sig när hon rusade från andra repetitioner på Folkoperan.

– Det ska vara rörigt i det här läget, säger regissören Lotta Lindqvist och påpekar att det saknas 20 personer på scenen. Även hon skryter med sitt dalska ursprung, mamman kommer från Boda utanför Hedemora, där familjen fortfarande har ett otal hus.

Det är mycket logistik kring uppsättningen, proffsen har flera föreställningar på gång samtidigt, och både barn- och vuxenkörsångare finns i både Stockholm och Floda. De har pendlat till varandra, men i helgen förenas de alltså i Floda folkpark.

I soffan utanför repetitionslokalen pustar Anna Eklund-Tarantion. Till vardags är hon operasångare, men som konstnärlig ledare för operafesten beskriver hon sig själv som politisk, och vill driva frågor som alla människors lika värde. I uppsättningen deltar kognitivt funktionshindrade på samma villkor som alla andra. Dessutom har originalets Micaëla, som är kär i Don José, blivit en Michael.

Även när det gäller musiken så Jonas Dominique gillat lite olika. Han har vävt in tango och svensk folkmusik – Mathias Zachariassen som sjunger Jona (Don José) är även fiolspelman.

– Jag drog i gång festivalen som ett tack till bygden för att jag och min familj fick ett så fint välkomnande i Dala-Floda, säger Anna Eklund Tarantino som i förra veckan bemötte den flod rasistiska påhopp via nätet som blev resultatet av ett inslag i riksmedia om att flyktingungdomar skulle dansa huppleken - typisk för socknen.

– Det är ju inte folk från Floda som står bakom påhoppen. Det dock lett till att hela byn engagerat sig ännu mer. Folk säger "jag gillar ju egentligen inte opera, men nu vill jag hjälpa till".

– Det finns bara vi. Inget vi och dom. Alla får plats, säger Anna Eklund-Tarantino.

Floda-Carin har premiär på onsdag, och lördagen därpå har Carmen premiär i Dalhalla?

– Jo, det blev så, vi har ju haft den här på gång under många år. De i Dalhalla hade inget att invända. Det är häftigt med två helt olika Carmen i Dalarna samma sommar.

Läs mer om tidigare repetitioner.

Och om påhoppen: Att det sker på Facebook är ingen ursäkt för att vara dum i huvudet