Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kärlek mellan generationer

Fantasifull historia om gulliga sköldpaddor.

Sköldpaddorna Sammy och Ray lever ett stilla pensionärsliv på sin soliga atoll. Pysslar lite med barnbarnen, gullar lite med fruarna. Men när dramatiken gör intåg i deras lunkande tillvaro i form av tjuvfiskare blir det åka av, och de gamla sköldpaddorna blir fångar i en överdådig vattenpark i Dubai. Två av barnbarnen ger sig ut på en lika hisnande resa, fast beslutna att rädda sina fängslande släktingar.

Först och främst: det är svårt att inte lyckas med 3D. Det har man även i det här fallet - tekniken tillför berättelsen en hel del. Det är relevant att få känslan av att dyka ned i vattnet, spolas runt i strömmar och guppa på ytan när det är fråga om en film om havssköldpaddor. Utan 3D-effekten hade betyget blivit ett plus mindre, även om historien om vattenparken är ganska kul i sig. Sköldpaddornas kompisar är dessutom en uppsjö fantasifulla karaktärer, som den schizofrene hummern Lulu, den lilla sjöhästen Stora D som styr sin undervattensvärld med lika delar hot och lismande, och Sean Banans gangsta-fiskmås. Hammarhajen som oförtrutet dunkar sitt huvud mot vattenfängelsets glas är filmens enda riktigt sorgliga inslag, men man måste nog vara vuxen för att förstå innebörden i hans monotona hamrande.

Biopubliken är vid det här laget ganska bortskämd med närmast mästerliga filmer i den här genren, och "Sammys äventyr 2" hör kanske inte riktigt dit. Men det är en fantasifull och mer än godkänd liten historia om kärlek mellan generationer och om att inte ge upp.

(TT Spektra)