Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karlberg kritiserar drevet mot LIF-backen: "Snacket om mordförsök är väldigt överdrivet"

Robin Jacobsson råsågas i stora delar av Hockeysverige och på sociala medier efter den våldsamma tacklingen i går.
Leksands IF:s sportchef, Mikael Karlberg, tycker debatten spårat ur.
– När folk talar om mordförsök till höger och vänster tycker jag de är helt fel ute, säger han.

Ladda ner den nya DT-appen i Appstore för Iphone eller här i Google play om du har en telefon med Android

LADDA NER: Dala-Demokratens nya app från Appstore för Iphone eller i Google play om du har en telefon med Android

Tacklingen var den stora snackisen i Hockeysverige i går: Robin Jacobsson satte in en tuff smäll på Björklövens Kim Karlsson som blev liggande och Leksandsbacken fick lämna matchen efter ett matchstraff.

LÄS MER: Se de otäcka bilderna – Björklövenspelare bärs ut på bår

Efteråt fördömdes tacklingen av flera experten i Hockeysverige.

Bland annat tryckte TV4-experten Niklas Wikegård till Leksandsbacken rejält.

– Jag älskar tacklingar, men någonstans måste man ha respekt för motståndaren. Det är en våldsam tackling. Det finns ingen anledning att gå in och döda en spelare, säger experten i Cmore.

Även Björklöventränaren, Tommy Jonsson, gick till attack med könsord under matchen och var upprörd på presskonferensen efteråt.

– Hetsigt vet jag inte om det blev. Det är ett sätt att flytta fokus från händelsen på mig eftersom att jag reagerar. Men jag tycker att jag har rätten att reagera utifrån vad som hände på isen, säger han till Sporten.

LÄS MER: Löventränaren erkänner: "Jag sa könsord och det står jag för"

Leksands IF:s sportchef, Mikael Karlberg, har följt alltihop från sidan.

– Vilket drev det blev. Tidigare tycker jag det varit lite mer nyanserat. Det första man kan säga är att jag blev livrädd när jag såg tacklingen: "Fan, alltså det där gick inte bra". Jag blev rädd att han blev skadad. Det är en tuff tackling, men jag tycker inte att den var så jäkla tuff som alla målar upp den. Jag har sett fler liknande tacklingar i SHL som är tuffa. Sedan är det svårt att uttala sig när folk blir skadade.

Just synpunkten att Jacobsson var ute för att skada irriterar.

– När folk talar om mordförsök till höger och vänster tycker jag de är helt fel ute. Robin har en spelstil där vi säger åt honom att han ska vara tuff och aggressiv. Han ska tackla och använda sin fysik. Om den spelaren är 1.60 eller 1.90 spelar ingen roll. Det är inte vad det handlar om.

Även på sociala medier har känslorna svallat.

– Det blir så när experter uttalar sig ganska snabbt och ganska vasst. Då blir det så här. Det ligger lite hos spelarna också att klara av att se situationer också. Sedan blir det här fel, för jag vill inte förringa skadan. Det blir fel. Men, uppsåtet var inte det här. Det blev värre än det var menat, säger Karlberg och fortsätter:

– Det är en tuff tackling, den tar illa och reglerna säger det här vid skador. Då blir det så här. Det finner vi oss i. Men, det här snacket om mordförsök, det är väldigt överdrivet tycker jag. Huvudsaken var ändå att spelaren (Kim Karlsson) klarade sig, för det var en otäck smäll.

Hur mår Robin Jacobsson i dag?

– Jag har inte pratat med honom själv, men dem runt omkring. Det är inte kul att det skrivs både det ena och det andra. Han vill tävla och vinna. Nu slutade det olyckligt. Nu gick det bra för Karlsson. Vi har inget mer att göra nu att vänta in en dom. Vi får invänta ett straff och acceptera det.

Hur ser du på efterspelet mellan tränarna och det Tommy Jonsson säger?

– Jag såg presskonferensen. Det blir ju så. De vill försvara sina killar och sina lag. Man ska komma ihåg att det såg väldigt äckligt ut när Kim blir skadad. Man blir rädd att det ska vara något farligt och då tar känslorna över. Det sägs nog hårdare saker än man egentligen menar. Man vill stå upp. Det är ingenting jag lägger vikt vid.