Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karl-Johan tar ansvar för "bygdens hjärta"

Kjell Eriksson ska bli fastighetsskötare.
Lars-Göran Eriksson ska "sommarjobba".
Och Karl-Johan Åkerstedt ersätter dem som handlare i Dala-Floda.
– Ett stort ansvar eftersom jag förstått att butiken är lite av hjärtat i bygden, säger han.

Annons

Kjell Eriksson byggde Grillstugan 1976 och öppnade Ica-butik 1984. Sedan 2002 förestår han verksamheten tillsammans med Lars-Göran Eriksson.

– Det har varit fantastiska år och vi känner och kan namnen på alla bybor, även barnen. Även om vi i genomsnitt jobbat 50-60 timmar i veckan har vi aldrig upplevt det som tungt att gå till jobbet.

Butiken, samhällets enda dagligvarubutik, fungerar som en gammaldags lanthandel och är ombud och utlämningsställe för Apoteket, Systembolaget, Posten och spel, har bensin i en automatstation, fungerar som bankomat och säljer fiskekort, parkbiljetter och trim-paket.

– Mycket i Dala-Floda cirkulerar kring butiken, särskilt när turisterna lämnat bygden, säger Kjell och berättar att butiken omsätter dubbelt så mycket i juli som i januari och att kofestveckan är årets bästa.

Årsomsättningen ligger kring 22 miljoner och butiken sysselsätter nio personer inom ramen för sex-sju heltidstjänster.

Kjell har valt att pensionera sig och kommer i fortsättningen att ägna sig åt fastighetsskötsel gräsklippning – "om inte farsan (Gunnar Eriksson, 83 år) hinner före" – och åt att följa sonen Jens´ skidkarriär mer frekvent, även utomlands.

Lars-Göran söker nytt jobb – "gärna en utmaning och gärna i butik" – och kommer att sommarjobba i Ica i Dala-Floda, för övrigt det första sommarjobb han haft sedan han var 16 år och plockade jordgubbar i Sunnanbyn.

Karl-Johan Åkerstedt, som nu tagit över ansvaret som handlare, är uppvuxen på en bondgård utanför Mariestad, har jobbat i butik sedan han var 15 år och kommer från ett jobb som försäljningschef vid Ica Maxi i Häggvik, Sollentuna.

– Jag kommer till en bra och livskraftig butik, som kan och ska utvecklas med kunderna. Konkurrens från butiker i näraliggande samhällen och i Borlänge ställer krav på oss att utveckla servicen. Det känns bra att Ica satsar på näthandel av specialvaror och att varorna, exempelvis grillar och utemöbler, hämtas ut i närmaste butik, säger han.

Han kommer från och trivs med att bo på landet och vill att hans barn ska växa upp som han har gjort och ha förmånen att få gå i "byskola. Att ha Västerdalälven inpå knuten ser han som en stor tillgång.

– Det här blir bra för bygden, säger hans föregångare.