Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karl Hedin varnar för att rovdjurspolitiken leder till att vargar dödas illegalt med gift

Skogs- och sågverksägaren Karl Hedin som var huvudtalare på Folkaktionen ny rovdjurspolitiks möte på Skeer i lördags var starkt kritisk till hur regeringen hanterat frågan om förvaltningen av den svenska vargstammen. Han varnade för en situation liknande den i Finland där vargreviren minskat kraftigt under de senaste åren, förmodligen på grund av att vargarna förgiftats.

Karl Hedin visade att antalet vargrevir på några år minskat från 31 till åtta i Finland.

– Svaret är gift och slutsatsen är att det redan är här, sa Hedin. Han konstaterade att en del blir glada åt detta men förklarade att han själv tycker att det inte är bra.

En ortsbo som tyckte att det här med gift var en bra idé fick applåder.

– Jag vill varken ha björn eller varg i skogen. STG, skjut tig och gräv, ska vi tillämpa. Blanda vargmossa med kött så är det färdigt med vargen, sa han, tydligen till mångas förtjusning.

Några tog dock direkt avstånd från den här mannens utspel.

– Vi ska hålla oss inom gränserna i alla fall, sa Nisse Björklund och Karl Hedin uppmanade deltagarna på mötet att vara försiktiga med att skjuta och gräva ner illegalt.

– Sådant kan ge fyra års fängelse.

Karl Hedin talar om att det blir krig mellan vargvänner och vargmotståndare och han manar till uppror mot rovdjurspolitiken.

– Nordvärmlänningarna har anpassat sig men det ska inte ni göra. Karl Hedin hoppas att lokala entreprenörer ska ta tag i frågan.

– Då blir det nollvisionen som styr. Karl Hedin talar för att jägarna ska bojkotta inrapportering av rovdjur liksom eftersök av trafikskadat vilt och så ska de stänga av vägarna. För att irritera myndigheterna rekommenderar Karl Hedin EU-anmälningar och stämning av staten för värdeminskning på mark.

Karl Hedin fick stående applåder för sitt tal och efteråt kom några fram och tackade honom med att det var det bästa de hört.

Vid samtal med Karl Hedin förklarar han att han tror att det ändå skulle vara möjligt att hitta lösningar som kan accepteras av de flesta. Karl Hedin ansluter sig i stort till den modell som Svenska jägareförbundet förespråkar med en begränsad vargpopulation på 15-20 föryngringar och högst ett till två föryngringar i varje län.

Samma uppfattning har moderate riksdagsmannen Ulf Berg som var med på mötet.

– Jag är inte för en nollvision och tar avstånd från dem som talar om utrotning, sa Ulf Berg.

På mötet uttryckte Ulf Berg glädje över att en varg i södra Dalarna blivit ihjälkörd av tåget. Vid telefonsamtal med honom efteråt säger han att det inte var allvarligt menat.

– Glad ska jag inte säga, jag skojade om att SJ ibland kommer i rätt tid. Vargstammen ska regleras genom jakt så att man kan ta bort problemindivider, förtydligar sig Ulf Berg.

För en nollvision är däremot Naturdemokraterna, ett nytt enfrågeparti med säte i Åkersberga. I lördags var partiets företrädare Christer Wördin från Bograngen i Värmland på Skeer och värvade medlemmar och namnunderskrifter.

– Jag har anmält mig i dag, så nu är jag före detta moderat, förklarade Nisse Björklund då mötet började. Christer Wördin uppgav att han redan under pausen fått ett 30-tal påskrifter.

Efter pausen talade Conny Björklund om paragraf 28 och om naturbevakarnas befogenheter.