Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karl Hedin och skogsskyddet

Det som Hedin sagt i diskussionerna om skogen vid Trollputten i Ludvika visar varför frivilligheten inom skogspolitiken misslyckats. Hans fördomar om naturvårdstjänstemän, kommun, länsstyrelse ("samma skrot och korn") och andra "mafioso" (idéella naturvårdare) är avslöjande.

Beslutet om att miljömålet Levande skogar till 60 procent ska nås genom ägarnas frivilliga avsättningar framstår som den tomma besvärjelse det är. Självklart ska skogsägarna ta ansvar i arbetet att nå miljömålet, men att det till största delen ska klaras genom frivillighet är orealistiskt. Miljömålet för skogen måste vara allas ansvar, och det gäller främst det juridiskt säkrade skyddet av skogsarealer. Staten måste avsätta mera för köp av skog. Vidare måste skogsvårdslagens särställning upphöra. Lagen måste in i miljöbalken och ges sanktionsregler i likhet övriga miljöjuridiska områden. Nuvarande ordning är en skandal.

Våra krav inom naturvården grundar sig på internationella avtal som Sverige undertecknat. De är kompromisser i underkant av rekommendationer från ledande forskare. I diskussioner om lokala tillämpningar utgår vi från de främsta svenska forskarna på området. Vi har inte, som Hedin hävdar, slumpvis sprungit runt och pekat ut de höga naturvärdena. Däremot kan vi många vetenskapligt använda indikatororganismer. Vi vill bidra till långvarigt friska skogsmiljöer. Det kommer framtida generationer att ha glädje och ekonomisk vinst av. Också vi själva trivs i skogen, dock inte enbart för att leta konstiga maskar och svampar, utan för att en levande skog ger oss och andra vila och livsglädje.

Våra ståndpunkter grundar sig på fakta. Hedins påstående om att 25–30 procent av Sveriges skogsmarksareal är undantagen produktion är ren lögn som övertygande vederlagts av bland andra Naturvårdsverket. Vi måste genom staten betala för en större andel av skogsskyddet än vad som anges i målet. Det skulle även Hedin tjäna på.

I Ludvika är 1,7 procent av skogen lagligt skyddad. Hur stor areal av den produktiva skogen har du Karl Hedin sparat frivilligt på dina marker av naturvårdsskäl? Var ligger dessa områden? Ett offentligt svar önskas.

Gert Bergqvist

Kjell Hedmark

Anders Janols

Rolf Lundqvist

Greger Öström

skogsnaturvårdare i Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel