Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin Melin kommer hem och står på huvudet – bjuder in till föreställning i Ludvika

I bland läser man att en hockeymålvakt "stod på huvudet".
Med det menas att vederbörande var omutlig och gjorde en suverän match.
Men mot Karin Melin, 26, har de ingen chans – hon stod på huvudet på redaktionsbordet.

Annons

Och då talar vi i bokstavlig mening.

– Har du nån gång intervjuat en person som stått på huvudet på ert bord? undrar hon.

Nä.

Karin Melin är proffs på att stå på huvudet i upp till fem minuter i sträck eller lika gärna på händer. Som cirkusartist lever hon på att visa upp sina konster och söndagen den 30 oktober kommer hon och bästa kompisen att i Ludvika ha urpremiär för sin föreställning "Inte nudda golv".

Men om vi ska ta det från början så växte Karin Melin upp i Ludvika och Grängesberg. Som tioåring kom hon med i Ludvika Minicirkus, men cirkusintresset hade hon fastnat för långt tidigare.

– När jag var fyra så visste jag att jag var en tjej som skulle hjula och inte hålla på och spela fotboll, säger hon med ett skratt.

Intresset för cirkus förstärktes under åren i minicirkusen och när hon gått ut grundskolan flyttade Karin Melin till Stockholm där hon gick på cirkusgymnasiet i tre år. Därefter följde ett år på en cirkusutbildning i Spanien och tillbaka hemma i Sverige och Stockholm kom hon in på Dans- och cirkushögskolan.

– Den är en del av Stockholms konstnärliga högskola och där gick jag i tre år och var färdig 2014. Sedan dess har jag frilansat som artist och cirkuspedagog.

Bästa kompisen är 25-åriga Elsa Näslund från Norrköping och det är de som agerar i föreställningen Inte nudda golv.

– På scenen jobbar vi med 150 träklossar och utmanar oss själva och är verkligen beroende av varandra.

Jag kan inte jobba på en vanlig cirkus. Jag är allergisk mot hundar, hästar, ja alla djur

Karin Melin berättar att hon gör konster på trapets och medger att "det är klart att det är farligt".

– I bland har jag ramlat ner, men jag har aldrig skadat mig allvarligt. Men jag har haft förslitningsskador och har gjort comeback i år och nu tänker jag hålla på med detta resten av livet. När kroppen inte längre håller vill jag regissera cirkusartister, dansshower och film- och teaterföreställningar.

Karin Melin förklarar att hon ägnar sig åt något som kallas för nycirkus. Det innebär att man kan kombinera olika scenkonster och blanda in olika former av budskap, även politiska. Själv har hon engagerat sig i Clowner utan gränser.

– Jag har varit med och gjort föreställningar i krigsdrabbade områden; i Bangladesh, Ukraina och Rwanda.

Nu är det alltså dags att visa upp sig i Ludvika, på hemmaplan i Folkets hus Aveny söndagen den 30 oktober klockan 15.00.

– Jag vill att alla ska kunna se showen. Därför är det ett lågt pris, 100 kronor om man kommer ensam och bara 200 kronor för en hel familj.