Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kaos med Vasaloppsanmälningar - Fulltecknat på några minuter

Det blev en enorm belastning på Vasaloppets datorer när skidåkare försökte anmäla sig på söndagsmorgonen.

Försäljningsadministrationen inne på Vasaloppets hus hade en kaosartad söndagsmorgon. Klockan nio öppnade de anmälan till de åtta loppen. Strax därpå kraschade hemsidan. Trafiken var fyra gånger så stor som förra året, berättar Jon Svensson, marknads- och försäljningschef på Vasaloppet.
24 000 personer satt framför sina datorer på söndagsmorgonen, 09.00, med förhoppningar om att få en plats i något utav de åtta loppen som Vasaloppet består av. Vid samma tidpunkt förra året var det 5 000 personer som väntade, berättar Jon Svensson.
– Det är ett fantastiskt intresse vilket är roligt. Men det är tråkigt när det sen inte fungerar, säger Jon Svensson.

Ändå hade man förberett sig på den kommande belastningen. Kapaciteten för Vasaloppet och Stafettvasan var, på grund av bokningssystemet, praktiskt taget oändlig. Problemet var de andra loppen.
– Det var extremt många som också försökte boka platser i andra lopp. Då kraschade systemet för samtliga, säger Jon Svensson.
Man stängde då ned bokningssystemen för alla lopp förutom just Vasaloppet och Stafettvasan för att få bukt med problemet. När man sedan 10.00 öppnade bokningen igen fyllde man Vasaloppet på 90 sekunder och Stafettvasan på 130 sekunder.
Förra året tog det tio minuter att fylla Vasaloppet.

Varför tror du intresset har ökat?
– Det har varit ett enormt medieintresse kring årets Vasalopp, vilket säkert kan påverka. Och även om vi haft en relativt dålig vinter i år tror jag inte motionstränaren viker sig så snabbt, säger Jon Svensson.
Hur ska ni lösa situationen inför nästa år?
– En lösning vore att ha samma bokningssystem för alla lopp, eller så utvecklar vi det hela på ett annat sätt, säger Jon Svensson.
Man har inga planer på att öka antalet platser i Vasaloppet. Däremot kan det bli aktuellt att införa någon form av lottningssystem.
– Vi tittar på lottning, som på andra alternativ. När anmälan börjar handla om sekunder, känns det mest rättvist att ha en lottning. Baksidan är att det känns som att det inte riktigt passar Vasaloppet. Men jag tror att vi måste gå mot det som är mest rättvist och ger flest chansen, säger Ola Granfeldt, PR-ansvarig för Vasaloppet.
– Vi är ödmjuka inför det stora intresset folk har visat vilket vi är glada över. Samtidigt måste vi be om ursäkt för att det krånglade och att det inte löste sig exakt såsom vi hade tänkt. Jag hoppas folk har överseende med det och att de anmäler sig lite längre fram till de andra loppen, säger Jon Svensson.