Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kaos i hemtjänsten efter nytt planeringssystem

Personalen i Orsa kommuns hemtjänst har i en stark skrivelse till socialnämnden pekat på allvarliga problem i samband med att planeringssystemet Laps Care "provkörts" i verksamheten.
– Efter fyra dagar stoppade MAS (medicinskt ansvarig sjuksköterska) försöket med motiveringen att den äventyrar patientsäkerheten.

Hemtjänstpersonalen räknar upp ett flertal punkter där man menar att det nya systemet har brister.

– Ett antal brukare har inte fått någon hjälp. De har inte blivit inplanerade av systemet och har därför inte fått sina mediciner eller tillsyn. Flertalet brukare har varit upprörda över att det har varit så många olika personer som besökt dem. En brukare hade 16 olika hemtjänstpersonal under de fyra dagarna.

Hemtjänstpersonalen säger också att brukarna frågar varför de inte fått någon information om förändringarna då det påverkat insatstiderna. Vissa brukare har fått insatser flyttade med över två timmar.

– Dom sitter ju och väntar på att vi ska komma den tid de är vana vid.

I skrivelsen till socialnämnden sägs också att många biståndsbeslut är gamla och inte uppdaterade. De överensstämmer inte med brukarens behov i dagsläget. Personalen känner också att arbetet har mist sin flexibilitet. Under arbetspassen har man tidigare kunnat hjälpa varandra när något oförutsett inträffar.

– Ett antal så kallade gå-scheman har lagts ut av systemet, där personal har fått gå från hemtjänstens hus på Storgärdet till Born eller Hansjö. Vi vet ju alla vilket väder vi haft under provperioden. I dessa gå-scheman ingår också veckohandlingar med tunga matkassar.

Tidigare har hemtjänsten varit indelad i områdesgrupper och man har planerat insatserna efter brukarnas önskemål och hur man åker.

– Med det nya planeringssystemet får vi åka kors och tvärs över hela Orsa kommun. Är det effektivt?

Man påpekar också att de dementa brukarna inte planerats in i demensteamets arbetsscheman utan hamnat på övrig personals schema.

Alla de här bristerna anser personalen måste rättas till när planeringssystemet startas på nytt inom cirka två veckor.

– Under provdagarna har flera av personalen gråtit under arbetstid. Upprörda röster undrar varför ingen tar ansvar när systemet inte fungerar. Mitt i all turbulens får vi också besked om att den renodlade kvällspatrullen ska upphöra. Något som också kommer att innebära problem för personalen. Vi har i de flesta fall gjort ett aktivt val att jobba antingen kväll eller dag.