Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kantigt ekohus tronar mitt bland dalaromantiken

Golv, tak och väggar har hunnit på plats i deras drömhus.
Likaså den vackraste tavlan de kan tänka sig - en 180 gradig vy över Siljan från panoramafönstrena.

Annons

Redan för sju år sedan blev det kärlek vid första ögonkastet för makarna Anders och Bitte Henriksson när de hittade tomten.

– Atmosfären här är så trivsam, det finns en känsla av frid, naturen är slående vacker, konstaterar Bitte.

Men inte förrän i augusti i fjol kunde Anders sätta spaden i marken för att äntligen påbörja bygget. Det har tagit tid att tillsammans med Leksands kommun ta fram en detaljplan för området, som fått namnet "Plintsbergs backar"- och att få bygglov.

Huset är avskalat och byggt i kubiska linjer - och skiljer sig markant från den pittoreska dalaromantiska byggstilen som råder i stort i Plintsberg och närliggande Tällberg.

– Designen utmanar föreställningen om hur hus ska se ut i trakten, konstaterar Bitte och Anders, som själva är mycket nöjda med resultatet, framtaget i samarbete med arkitekt Daniel Boberg på Agnas Ark i Leksand.

Och att huset ska byggas ekologiskt och miljömässigt hållbart har varit en självklarhet från allra första början för makarna Henriksson.

– Huset är byggt 100 procent i trä och annat material som kan återvinnas, förklarar Anders.

Markbaserade solpaneler ska värma upp vatten, husets fönster tillhör de mest energisnåla på marknaden och väggarna är isolerade med träfiber i flera skikt för att undvika köldbryggor. Och istället för tapeter kläs väggarna med finsågad träpanel som målas med äggoljetempera. Huset andas och konstruktionen är diffusionsöppen.

Anders, som är slöjdlärare i grunden och entreprenör, bygger på heltid på huset. Bitte, som är utvecklingsledare inom Västerås kommun, hjälper till så mycket hon kommer åt.

Paret är idag bofasta i Västerås - men planen är på sikt att flytta till Plintsberg permanent:

– Vi kan inte tänka oss ett bättre ställe att bo på. Mitt i naturen men ändå nära till allt, som till tågstation, affärer och riksvägen.