Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kantigt ekohus tronar mitt bland dalaromantiken

Golv, tak och väggar har hunnit på plats i deras drömhus.
Likaså den vackraste tavlan de kan tänka sig - en 180 gradig vy över Siljan från panoramafönstrena.

Redan för sju år sedan blev det kärlek vid första ögonkastet för makarna Anders och Bitte Henriksson när de hittade tomten.

– Atmosfären här är så trivsam, det finns en känsla av frid, naturen är slående vacker, konstaterar Bitte.

Men inte förrän i augusti i fjol kunde Anders sätta spaden i marken för att äntligen påbörja bygget. Det har tagit tid att tillsammans med Leksands kommun ta fram en detaljplan för området, som fått namnet "Plintsbergs backar"- och att få bygglov.

Huset är avskalat och byggt i kubiska linjer - och skiljer sig markant från den pittoreska dalaromantiska byggstilen som råder i stort i Plintsberg och närliggande Tällberg.

– Designen utmanar föreställningen om hur hus ska se ut i trakten, konstaterar Bitte och Anders, som själva är mycket nöjda med resultatet, framtaget i samarbete med arkitekt Daniel Boberg på Agnas Ark i Leksand.

Och att huset ska byggas ekologiskt och miljömässigt hållbart har varit en självklarhet från allra första början för makarna Henriksson.

– Huset är byggt 100 procent i trä och annat material som kan återvinnas, förklarar Anders.

Markbaserade solpaneler ska värma upp vatten, husets fönster tillhör de mest energisnåla på marknaden och väggarna är isolerade med träfiber i flera skikt för att undvika köldbryggor. Och istället för tapeter kläs väggarna med finsågad träpanel som målas med äggoljetempera. Huset andas och konstruktionen är diffusionsöppen.

Anders, som är slöjdlärare i grunden och entreprenör, bygger på heltid på huset. Bitte, som är utvecklingsledare inom Västerås kommun, hjälper till så mycket hon kommer åt.

Paret är idag bofasta i Västerås - men planen är på sikt att flytta till Plintsberg permanent:

– Vi kan inte tänka oss ett bättre ställe att bo på. Mitt i naturen men ändå nära till allt, som till tågstation, affärer och riksvägen.