Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Känslor och engagemang när Hédi Fried höll möte med DT: "Jag kommer tillbaka"

 
1 maj 2018
Visa alla artiklar

Engagemang och starka känslor präglade Hédi Frieds möte i Ludvika som DT arrangerade.
– Vi ska aldrig vänja oss, det börjar med att de marscherar, sa 93-åringen som överlevde nazisternas förintelseläger.
Och när mötet var över gick hon ut för se nazisterna mötas. Än en gång.

– Mitt hjärta är fullt, egentligen har jag slutat resa, men jag ville komma till Ludvika på första maj. Om jag orkade.

SE TV: Här möts Hèdi Fried, 93, av folkets jubel på gågatan i Ludvika

Så sa Hédi Fried när hon invigde tisdagens möte i Stadshuset i Ludvika. Med hjälp av DT hade hon samlat 25-30 människor till ett lågmält men engagerat samtal: Kulturministern Alice Bah Kuhnke, biskop Mikael Mogren, näringslivstoppar, politiker och idrottsfolk.

TV: Förintelseöverlevaren Hédi Fried, 93, på plats i Ludvika: "Vänj er aldrig, tänk kritiskt"

– Det är inte helt lätt att växa upp i ett brukssamhälle. Det är vanliga smågrabbar som blir så här, sa musikanten Anders ”Moneybrother” Wendin och berättade hur han som ung i Ludvika sprang för att komma undan 1990-talets högerextrema, då hette gruppen Vitt ariskt motstånd.

– Prata, lyssna, sitt kvar, även när de är som värst, sa Marcus Hjelm om hur man kan bemöta dem som börjar intressera sig för extrema rörelser. Hjelm är regional samordnare mot våldsbejakande extremism.

TV: Här är kändisarna på plats i Ludvika: "Det är självklart för mig att vara här"

Förintelseöverlevanden Hédi Fried, 93: ”Man ska inte vara rädd. Jag kommer till Ludvika när nazisterna marscherar"

– ABB vill elektrifiera världen. Vi har mer än 50 nationaliteter som arbetar hos oss, duktiga människor. Det är viktigt att våra anställda känner sig trygga och och kan bo och verka här i Ludvika, annars kan vi inte vara kvar här, sa Johan Söderström, vd ABB Sverige.

"Därför tog vi ställning i dag" – många slöt upp med DT och Hédi Fried i Ludvika

Och mötesdeltagarna fortsatte att vittna om sitt engagemang mot främlingsfientlighet och rasism.

– De högerextrema har ett intresse för sockendräkter och flaggor, för oss i hembygdsrörelsen är det viktigt att alla är välkomna, vi kan vår historia och vet vad invandringen för bygden, sa Anna-Karin Andersson, ordförande Grangärde Hembygdsförening och berättade om hur föreningens medlemmar hjälpte till med svenskundervisningen när det bodde flyktingar på Tallmogården.

Läs mer: [+] Gabriel Ehrling: Först samlade Hédi Fried Ludvika i ett unikt möte, sedan gick vi för att demonstrera mot nazisterna

– Ludvika var den kommun som tog emot mig och mina föräldrar när vi kom till Sverige. Och för mig blev idrottsrörelsen jätteviktig när jag kom. Den fångar upp människor och motverkar utanförskap, sa Sheyma Sheikhnur, integrationssamordnare hos Dalarnas Idrottsförbund.

Mötesdeltagarna var glada över att det inte bara blir prat en dag, utan en fortsättning. Hédi Fried lovade att komma tillbaka till Ludvika för att fortsätta ett långsiktigt arbete.

– Det är allas ansvar, och vi gör det för att barnen ska få det bättre, sa Hédi Fried.

Och så gick hon ut för att titta på NMR:s manifestation. Tätt packade motdemonstranterna skanderade ”krossa nazismen”, men när hon kom öppnade sig en väg fram till kravallstaketet, och hon som blev deporterad först till getto och sedan till Auschwitz fick se nazisterna. Än en gång.

CHEFREDAKTÖRENS KRÖNIKA: Därför samlar DT till möte med förintelseöverlevanden Hédi Fried, 93: ”Det är vår skyldighet”

Live-debatt: #engångföralla: Så vill partierna minska främlingsfientligheten