Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Känslor av skam styr"

Känslor av skam styr våra liv mer än vi tror, enligt terapeuten och författaren Göran Larsson.
– Den som blivit "skammad" har alltid kvar rädslan för att bli gjord till åtlöje. Eller, inte minst, rädslan för att ingen vill se på en, att andra ska vända sig bort i vämjelse eller avsky.

Göran Larsson gav 2007 ut boken "Skamfilad", där han berättar om skammens många ansikten och längtan efter liv.

89 personer kom till föreläsningen i Kulturhuset i Mora, och extra stolar fick ställas in.

Som vuxen insåg Göran Larsson hur skammen hade skapat rädsla, stress och kaos hos honom under årtionden, och hur alla människor delar liknande känslor av skam.

Det behöver inte handla om svåra saker som incest, mobbning eller övergrepp. En förälders straffande tystnad, att man aldrig har fått prata om de känslor som funnits i familjen, kan få många att utveckla en stark känsla av att inte duga.

Man kan styras helt av självförakt. Människor ägnar stora delar av sina liv åt att både slippa känna skammen och att gömma den för andra genom olika försvarsbeteenden.

– Så länge vi mest rodnar, svettas eller önskar oss en lucka i golvet handlar det bara om så kallad mild skam, en känsla vi fått med oss biologiskt och som är nödvändig för att bevara vår egen och andras integritet och värdighet. Om andra aktivt lägger skam på oss kan vi utveckla betydligt mer destruktiv självkritik.

Dolda skamkänslor kommer ut i form av stress, nedstämdhet eller kroppsliga symtom.

– Många klienter lider av värk, magproblem och förlamande trötthet för att komma undan outhärdlig skam. Det är också vanligt att skamfyllda människor går omkring med känslan av att vara en bluff, att hon rätt vad det är ska bli avslöjad. Jag kan lägga ner hela min energi på att kontrollera skamkänslan.

Göran Larsson beskriver fyra känslor som är viktiga för att må bra: Känslan av tillhörighet, "för att känna att vi är någon behöver vi vara någons", Att vara tillräckligt: "Inte säga att man borde ha gjort det och det", vara tillfreds, "känna sig nöjd" och känna tillit "vara levande och verklig".

Motsatsen är att välja bort sig själv.

– Vi väljer bort oss själva när vi skrattar med någon, fast vi vill slå näven i bordet och tala om vad vi tycker. Många av oss har valt bort sig själva så många gånger att vi inte hittar tillbaka.

Göran Larsson beskriver möjligheter för den som försöker bli av med skammen.

– För det första ska vi ta ett beslut att bli av med skammen och lära sig om skam. Sedan går det att berätta sig själv hel och få ett ljus på botten av sin själv, ett ljus som andra människor märker. Känslor är energi och kraften är den personliga äktheten.