Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kanske borde hela revir tas bort"

/
  • Riksdagsmännen Lennart Sacrédeus (KD) och Ulf Berg (M) flankerar här Pierre Hedlund Dalarnas Fäbodbrukarförening och fäbodmasen Täpp Lars Arnesson.  Foto: Sören Haga

Annons

Ulf Berg menar att det kanske inte är enstaka vargar man alltid ska skjuta i samband med jakt - det kanske vore bättre att man tog bort ett helt vargrevir. Han förordade även en vargstam på cirka 150 vargar i landet.

- Vi vet att det finns alldeles för många föryngringar i våra områden. Det är i våra områden som det stora rovdjurstrycket, finns inte minst varg. Det sker över tio föryngringar som kanske borde vara begränsade till mindre än hälften av vad det är i dag, säger Ulf Berg, som också fick stöd i de här tankegångarna av Lennart Sacrédeus (KD).

De båda riksdagsmännen Berg och Sacrédeus besökte fäbodbrukaren Täpp Lars Arnesson vid Arvselens fäbodar och där fanns också Pierre Hedlund från Dalarnas Fäbodbrukarförening. Och naturligtvis var det rovdjurproblematiken som kom att diskuteras mera ingående.

- Det är viktigt att man inte underskattar de människor som bor där det finns gott om rovdjur. Därför är vi också på det klara med att de beslut som gäller rovdjursfrågor måste fattas nära den lokala befolkningen eftersom det är dessa människor som lever med och nära rovdjuren och de problem de kan ställa till med, sa Ulf Berg.

Täpp Lars Arnesson framförde till de två riksdagsmännen problemen som en fäbodbrukare kan utsättas för och som kan äventyra hela hanteringen.

- Vi klarar inte nya pålagor som angrepp från rovdjur, eventuella pålagor från EU och jordbruksmyndigheter, ytterligare bördor för oss fäbodbrukare kan vara "döden" för ett levande fäbodliv sade fäbodmasen.

Han fick medhåll av Pierre Hedlund och de båda riksdagsmännen hade också stor förståelse för rovdjurproblematiken.

- Vi vet att skulle de rödgröna vinna valet blir det ingen mer vargjakt. Vi inom alliansen lovar att vargjakten kommer att vara kvar om vi får regera ytterligare en mandatperiod, lovade både Ulf Berg och Lennart Sacrédeus.

Mer läsning

Annons