Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kanonresultat för Kopparstaden – 45 miljoner i vinst

/

Kopparstaden redovisar ett kanonresultat, en vinst på 44,8 miljoner.
Men den kunde ha varit hela 27,6 miljoner bättre om Kopparstaden inte räntesäkrat sina fastighetslån på en miljard med så kallade ränteswappar.

Annons

Vinsten 2014 är den högsta i historien om man bortser från reavinsten på 150 miljoner 2013 då man sålde delar av beståndet för att frigöra kapital för nybyggen.

De större allmännyttiga bostadsbolagen i Dalarna har tillsammans långa lån i tio miljardersklassen, de flesta har "räntesäkrat" sina lån med räntederivat-swappar på över halva lånebeloppet.

DT kunde för ett par år sedan redovisa smällen i Mora Strand som kostade 70 miljoner.

Kopparstaden är inget undantag.

– Vi redovisar ett mycket bra resultat för 2014, konstaterar vd Pernilla Wigren som konstaterar att det låga ränteläget i Sverige påverkar bolaget mycket negativt.

– Redan före min tid som vd men också under min tid så har vi använt ränteswappar. Dessa tecknades i en helt annan tid. I dag är dessa räntenivåer galet höga. Ränteswapparnas nivå varierar beroende på lånen men är i genomsnitt mellan 3,6 och 3,7 procent. Vi kan inte ta oss ur dessa annat än att lösa hela lånen.

– Hade räntan gått åt ett helt annat håll än vad den gjort i verkligheten så hade vi varit hyllade för att vi hade skyddat oss och det allmänna med att säkra oss mot höga räntor, säger Wigren som berättar att man nu strävar efter att få så mycket av den totala låneportföllen med rörlig ränta men man sitter fast i många år på långa lån.

Om Kopparstaden 2014 hade löst sina lån på en miljard bundna med ränteswappar så hade vinsten varit borta för det hade kostat 117,5 miljoner. Ett år tidigare hade det kostat 66,3 miljoner visar den värdering som kreditinstituten gjort åt Kopparstaden.

– Det låter mycket men stämmer när det står så i år bokslutet, konstaterar Wigren

Räntan på dessa derivatbundna lån kostade Kopparstaden 27,6 miljoner så hade man avstått från att räntesäkra med dessa finansiella instrument så hade man kunnat redovisa en vinst på över 72 miljoner kronor. 2013 belastade dessa derivat Kopparstadens resultaträkning med 34,8 miljoner.

Tidningen Dagens Samhälles försiktiga bedömning för ett par år sedan var att åtminstone 100 miljarder av de kommunala lånen på 430 miljarder kronor täcks av derivat. På många håll är undervärdena och förlustriskerna stora som i Moras kommunala fastighetsbolag Mora Strand.

DT:s genomgång av derivaten-ränteswaopparna hos Dalarnas allmänyttor visar att förutom Mora Strand och Kopparstaden så har dessa finansiella instrument använts av Gamla Byn i Avesta, Tunabyggen i Borlänge och hos Ludvikahem.

DT hittade uppgifterna om derivaten långt bak i boksluten.

Formuleringen där man talar om marknadsvärdet på derivatet är svårt att förstå för den oinvigde.

Kopparstaden med en miljarder i ränteswappar sätter i alla fall ut minustecknet framför marknadsvärdet. Ludvikahem använder ordet undervärde.

Vad man gör med en ränteswapp är att låsa värdet och skydda sig om den rörliga Stibor-räntan skulle stiga, ungefär som vi vanliga bostadslåntagare gör när vi binder bolåneräntan. Stiborräntan på 6 månader är i dag -0,129.

Annons